Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-07-08

Invasiva krabbor blir fler – Länsstyrelsen: ”Krossa dem med en sten”

Problemet med invasiva krabbor växer sig större utmed Västkusten och Länsstyrelsen går nu ut med en uppmaning till alla strandgäster: Om du ser en invasiv krabba, hämta en sten och ta död på den.

Länsstyrelsen i Halland har skickat ut skyltar om invasiva krabbor till alla kustkommuner i Halland. Skyltarna ska sättas upp vid stränderna för att uppmärksamma strandbesökare om problemen med invasiva krabbor.

– En invasiv art är något som förts in till en ny plats och där de förökar sig okontrollerat. De har inga naturliga fiender och tränger ut det inhemska djurlivet. Det är ett jättestort hot mot den biologiska mångfalden och har börjat bli ett rätt stort problem här på Västkusten, säger Marie Magnheden, samordnare för invasiva arter på länsstyrelsen.

På länsstyrelsens skylt finns en tydlig uppmaning till strandbesökare som stöter på krabborna: krossa dem.

– Det viktigaste är att man inte släpper tillbaka krabban i vattnet utan man ska ju ta död på den. Det mest humana sättet är att krossa den med en sten. De är väldigt små så det går ju jättesnabbt, säger Marie Magnheden.

Om man inte känner att man vill ta död på djuret finns det något annat man kan göra i stället?

– Det bästa är alltid att avliva dem. Alternativet är ju att ta hand om dem i något akvarium eller så. Men det rekommenderas inte, det skulle de inte trivas med, säger hon.

Krabborna som kommit till Västkusten är från Asien och har troligtvis kommit hit med lastfartyg. De håller sig i vattnet nära strandkanten och föredrar klippiga stränder framför sandstränder.

Marie Magnheden säger att man inte behöver vara rädd för att ta fel på krabborna och av misstag råka krossa en inhemskt krabba.

– Det är ganska lätt att se skillnad på dem om man tittar noga. Skulle man känna sig osäker så finns det skyltar i närheten med en beskrivning av krabborna.

 

Fakta: Invasiva arter

Invasiva främmande arter är växter, djur eller svampar som med människans hjälp tagit sig till Sverige.

En del av dessa arter trivs för bra i sin nya miljö och kallas då invasiva. De kan sprida sig i hög hastighet, konkurrera med våra inhemska arter och skada ekosystemet.

Om du hittar en invasiv art ska du rapportera ditt fynd till www.rappen.nu, fotografera den från olika vinklar och ta död på den.

Källa: Länsstyrelsen

 

Källa: Hallands Nyheter

 

 

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer