Nyheter
Isländskt fiske riskeras när arterna rör på sig
Världen:
Nordhavsräkan och loddan har försvunnit eller minskat i näten, samtidigt finns det nu makrill och mer torsk i fångsterna. Klimatet pekas ut som syndabock när arterna flyttar mellan fiskevattnen.
– Något har förändrats, konstaterar Greta Maria Gretarsdottir på Brim, en av Islands största fiskproducenter.
Hamnen är central för befolkningen och orangea fiskelådor står staplade vid byggnad efter byggnad i fiskeorten Grindavik på Reykarneshalvöns södra kust på Island.
Olafur Arnberg städar bort tallrikar med spår av plokkfiskur, isländsk fiskgratäng, från ett brett bord i Bruins matsal. Vid bryggorna utanför fönstret ligger bara några få båtar. Olafur började fiska i mitten av 60-talet och det tog 47 år innan han sålde båten och istället satte dess namn på restaurangen ovanpå den gamla nätfabriken.
Sedan han började har han sett fiskemetoderna, men också fångsterna förändras. Han berättar att torsken som fångas är större nu, medan han sett arten lodda – en silverskimrande gröngrå fisk som fiskas längs Islands kuster – tillfälligt försvinna från tallrikarna.
– Det har inte varit någon lodda på tre år. Det blir varmare vatten, säger han.
Bland de arter han fiskade själv fanns nordhavsräkan – tills den plötsligt försvann.
– Det var väldigt mycket 1986-87. Men nu bara ... säger Olafur Arnberg och visar med en handgest att räkorna plötsligt bara var borta.
Han tillägger att det var likadant runt hela Island.
”Orsak till oro”
När räkan försvann var året 2012 och en del fiskare valde att lämna industrin, medan andra bytte fokus till andra arter, som torsk. Det berättar Benedikt Sigurdsson pressansvarig för fiskeindustrins branschorganisationen, SFS, via mejl.
– Vi tror att möjliga effekter av de globala klimatförändringarna på fisket är en orsak till oro i det långa loppet och behöver övervakas och adresseras, skriver han.
I en rapport i den vetenskapliga tidskriften Plos drar forskarna slutsatsen att en typ av bläckfisk som äter räkorna ändrade sitt beteende när vattnet blev varmare och därmed var en stor bidragande orsak till att räkorna försvann från de isländska fiskevattnen. Utvecklingen visar att varmare vatten kan få dramatiska konsekvenser, menar forskarna. SFS misstänker att det var mängden torsk, som också jagar räkorna, som ökade med temperaturen.
Isländska Marina forskningsinstitutet skriver i en rapport från tidigare i år att lodda är en nyckelart för ekosystemen runt Island, bland annat eftersom den utgör föda för andra arter. De skriver också att den vissa år har sökt sig till kallare vatten längre västerut och norrut.
LÄS MER: ”Redan sett en av glaciärerna försvinna”
Hittills sett små förändringar
Benedikt Sigurdsson påpekar att fisket av lodda inte dominerat näringen, att det kan handla om stora volymer fisk, men att värdet per kilo är förhållandevis lågt.
– En ökning av makrill och minskning av lodda har utan tvekan påverkats av lokala klimatfluktuationer, skriver han.
Cirka en timme från Grindavik, i huvudstaden Reykjavik, lastar en truck orangea fisklådor ur en fryslastbil på Nordurgardur och en doft av rå fisk sprids med den nordatlantiska vinden.
– Vi vet att koldioxidnivåerna har ökat efter industrialiseringen och vi vet att havet absorberar en del av det och blir varmare. Vi har inte sett stora förändringar, men visst kan vi säga att makrillen inte kom till isländska territorier för 20 år sedan. Så något har förändrats, säger Greta María Gretarsdottir i ett konferensrum några våningar upp i en byggnad bredvid kajen.
Hon är ansvarig för hållbarhetsarbetet på fiskebolaget Brim, en av branschens största aktörer inom en av landets största näringar. De tar främst tar in torsk, gråsej och större kungsfisk till anläggningen i Reykjavik, men har verksamhet på flera ställen i landet.
Måste byta bränsle
Greta María Gretarsdottir tillägger att de förväntar sig att bestånden kan förändras framöver. Men just nu upptas hennes tankar främst av att hitta alternativ till det bränsle de använder, som i dag står för majoriteten av Brims koldioxidutsläpp. Hur det kommer bli i övrigt är fortfarande oklart, menar hon.
– Om vi inte gör något alls åt den globala uppvärmningen kommer det att leda till att fiskesektorn på Island blir förstörd och vad händer då?
Greta María Gretarsdottir fortsätter:
– Eller kommer det nya arter till våra territorier när den fisk vi fiskar i dag flyttar till kallare områden?
Brim anpassar sig efter kvoter, precis som andra europeiska fiskare, som är framtagna baserade på vetenskaplig data. I år har de fått fiska lodda, men de föregående åren har de och resten av den isländska fiskeindustrin helt fått låta bli att ta upp arten efter rekommendationer från myndigheterna.
Enligt en rapport från i år konstaterar isländska Marina forskningsinstitutet att variationerna i havstemperaturen runt önationen bara varit lite påverkade av mänsklig aktivitet. Men att det kan komma att ändras framöver allt eftersom klimatförändringarna intensifieras.
Finns det en oro inom branschen för att arterna ska flytta på sig?
– Jag tror att industrin kommer att utvecklas. Fiskodlingen ökar redan mycket och där kan man kontrollera miljön mer. Men jag vet inte vad som kommer hända, säger Greta María Gretarsdottir.
Källa: GP