Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-10-26

Ja till Kattegatt Syd, nej till Stora Middelgrund

Länsstyrelsen Halland föreslår att regeringen säger ja till vindkraftparken Kattegatt Syd utanför Falkenbergs kust. Till Stora Middelgrund, utanför Halmstad, är man mindre positivt inställda.

Ute på öppet hav i Kattegatt, cirka 25 kilometer utanför Falkenbergs kust vill Vattenfall anlägga en vindkraftpark med högst 80 vindkraftverk, upp till 350 meter höga. Mellan verken i parken, som fått namnet Kattegatt Syd, ska växelströmskablar dras och till det kommer två transformatorstationer som också ska anläggas om regeringen ger sitt samtycke.

Länsstyrelsen ställer sig bakom vindkraftparken, men inte utan förbehåll. Å ena sidan: ”den energipolitiska och miljömässiga nyttan av projektet väger tungt”. Å andra sidan: ”det krävs skyddsåtgärder för att inte marina däggdjur, fiskar och fåglar samt bubbelrev, rev och sublittorala sandbankar [sandbankar som är permanent täckta av havsvatten, reds.anm] på ett betydande sätt ska påverkas negativt”.

Beslutet är signerat av landshövding Brittis Benzler och av de som deltog i beslutet anmälde fyra personer - naturvårdsdirektör Henrik Martinsson, naturvårdshandläggare Björn Larsson, marinbiolog Bo Gustafsson och länsfiskekonsulent Erika Axelsson - avvikande uppfattning.

Buller stoppar Stora Middelgrund

Till vindkraftparken Stora Middelgrund, 33 kilometer utanför Halmstads kust, säger man dock nej. Här menar man att den skulle få alltför stora negativa effekter på både natur- och kulturmiljövärden. Inte minst gäller det Natura 2000-områdets skyddade arter och habitat.

– I bägge fallen är det ganska komplexa ärenden med många motstående intressen, säger Brittis Benzler.

– Vad gäller Stora Middelgrund är den parken i sin helhet placerad i ett Natura 2000-område. I det här fallet är det ett område som är utpekat särskilt för att skydda tumlare, speciellt från undervattensbuller och det är svårt att påla ner vindkraftverk utan att det bullrar, även om man iakttar försiktighetsåtgärder.

Även Kattegatt Syd är ett område med stora naturvärden, framförallt vad gäller fåglar. Det är också ett område som är av riksintresse för yrkesfisket.

– Men här har vi ändå bedömt att området är lämpligt, med undantag av ett hörn av det område som företaget ansöker om.

– Där har vi tagit fram ett beslutsunderlag för regeringen som är de som beslutar om tillåtligheten eftersom det handlar om Sveriges ekonomiska zon. Men vi har också redan tagit fram ett Natura 2000-tillstånd för Kattegatt Syd, i och med att det ligger mellan två Natura 2000-områden.

Länsstyrelsen har berett de båda ärendena på uppdrag av regeringen, en annan regering är den som nu, sannolikt i början av nästa år, ska fatta beslut om dem.

– Det tror inte jag spelar den minsta roll. Som jag uppfattar det - och det är flera länsstyrelser som fått det här uppdraget - så handlar det om kapacitet att bereda och att man har velat bereda med en viss regional kunskap och förankring.

Det största området

Utöver Kattegatt Syd och Stora Middelgrund finns det planer på en tredje vindkraftpark i Västerhavet. Den tredje, och största av dem, är den tudelade Galatea-Galene som är tänkt att bestå av 102 verk som företaget OX2 vill bygga delvis på ett område utanför Varbergs kust och delvis på samma område som Kattegatt Syd. Om alla tre parkerna skulle bli verklighet beräknas de få en produktion på 14,5 tWh, vilket är knappt hälften av Ringhals produktion under sitt ”all time high”-år 2018.

Ärendet med Galatea-Galene dock inte lika långt gånget i beredningen eftersom det har kommit till länsstyrelsen senare. Brittis Benzler säger dock att de överlappande delarna med Kattegatt Syd är ömsesidigt uteslutande. Båda kan inte få regeringens godkännande.

– Men den frågan avgör regeringen. Vi bedömer dem som varsitt ärende.

Natura 2000-område

Natura 2000 är ett nätverk av områden som anses värdefulla, med arter och naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som skyddsvärda. Det är EU-länderna själva som utser områdena och i Sverige är det länsstyrelserna som tar fram förslag på nya Natura 2000-områden. Syftet är att bevara den biologiska mångfalden.

”De åtgärder som är nödvändiga för att målsättningen ska kunna uppnås bör genomföras inom vart och ett av de utsedda områdena”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

I Sverige finns drygt 4 000 olika Natura 2000-områden på en sammanlagd yta av mer än sju miljoner hektar. 18 procent av EU:s landareal och 6 procent av det marina territoriet utgörs av Natura 2000-områden.

 

Källa: Hallandsposten




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer