Nyheter
Jordbruket efter 2020 och fiske på EU-möte
EU:s jordbruksministrar träffas 18 juni för att gå igenom förslaget till gemensam jordbrukspolitik efter 2020. På bordet ligger också flera frågor om fiske. Svenska ståndpunkter om klimat och hållbarhet liksom en restriktiv budgetpolitik i förhandlingarna om EU:s budget 2021-2027 är tydliga på båda områdena.
Den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020
Ministrarna ska diskutera förslaget till gemensam jordbrukspolitik efter 2020.
I förslaget föreslås bland annat att medlemsländerna få större ansvar och att politiken ska bli mer resultatorienterad.
Regeringen välkomnar flera delar i förslaget. Det gäller bland annat förenkling och ökad flexibilitet för medlemsländerna i genomförandet av politiken att krav på resultatorienteringen ökar.
Regeringen ser också positivt på utjämning av stöden mellan medlemsländerna och att de båda pelarna ses som en helhet och får gemensamma mål.
Regeringen är positiv till fortsatt fokus på unga jordbrukare och på att förslaget uppmärksammar kunskap, innovation och digitalisering. Likaså är regeringen positiv till förslaget om att stärka politikens klimat- och miljönytta men vill att utgångspunkten är riktade åtgärder snarare än generella.
Regeringen vill emellertid se mer förenkling och ytterligare neddragning av budgeten. Regeringen är kritisk till omfördelning av stöd från större till mindre jordbruk på grund av krångliga regler och risk för sämre måluppfyllelse.
Därtill vill regeringen ha regler som innebär överföring av medel från pelare ett till pelare två med effekten att målen då uppnås lättare.
Europeiska havs- och fiskerifonden
EU-kommissionen väntas presentera förslaget till ny förordning för den europeiska havs- och fiskerifonden, EHFF, för perioden 2021 – 2027.
Regeringen anser att utgifterna för EHFF ska minska men att fonden också fortsättningsvis ska vara det finansiella verktyget för att understödja genomförandet av EU:s gemensamma fiskeripolitik.
Förordningen om fiskerikontroll
EU-kommissionen presenterade nyligen ett förslag om revidering av förordningen om fiskerikontroll som ministrarna nu ska diskutera. Förslaget anpassar reglerna till den reformerade gemensamma fiskeripolitiken.
Regeringen välkomnar förslaget och anser att det är viktigt redskap för att nå fiskeripolitikens mål. Regeringen anser att det är viktigt med en förenkling av nuvarande regelverk vidare att kontrollerna ska vara proportionerliga, leda till förbättrad fiskerikontroll och rättvis konkurrens för fiskets aktörer.
Fisket i EU 2019
EU-kommissionen kommer att presentera arbetssätt och principer inför att förslagen om tillåtna fångstmängder och kvoter för 2019 presenteras i höst.
Regeringens anser att åtgärder ska beslutas i linje med den reformerade gemensamma fiskeripolitiken. Regeringen anser att det är angeläget att nå målen om beståndsstorlek över den nivå som kan ge maximalt hållbar avkastning, att reformens mål om så kallad landningsskyldighet möjliggörs och att vetenskaplig rådgivning är grunden för beslut. Mot denna bakgrund är regeringen positiv till meddelandet.
Information till rådet i många frågor
Ministrarna kommer att få information om utvecklingen på marknaden för viktiga jordbruksprodukter.
Frankrike, Spanien, Irland, Portugal, Grekland och Finland kommer att presentera ett gemensamt uttalande om att de anser att det inte är möjligt att möta de ökade ambitioner och mål för förslaget som GJP innebär med en minskad budget.
Slovenien kommer att presentera ett förslag till samarbete om skydd av bin och vilda pollinatörer.
Cypern förväntas informera om jordbruk och vattenbrist på Cypern.
Frankrike förväntas informera om åtgärder för att avveckla lager av mjölkpulver.
Ungern kommer att presentera BIOEAST-samarbetet mellan de central- och östeuropeiska EU-länderna.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht företräder Sverige på mötet i EU:s ministerråd för jordbruk och fiske 18 juni. Mötet äger rum i Luxemburg.