Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-09-01

Kärnkraft eller vindsnurror till havs – detta vill Strömstads partier

Med rusande elpriser och växande energibehov behöver Strömstad utöka sin elproduktion. Kärnkraftverk i Strömstad, havsbaserad vindkraft i Skagerrak och solcellspaneler på kommunhusen är några av förslagen som diskuterats – men hur skiljer sig de olika partierna?

För Strömstadsbor som vill installera solcellspaneler på taken kan det i dag finnas hinder. Det rör sig om estetiska faktorer i detaljplaner som kräver att takfärgen ska vara röd och därför inte tillåter svarta solpaneler.

Miljöpartiet fick kännedom om problemet genom att personer hörde av sig angående sina byråkratiska svårigheter. Därför skrev partiet en motion om att reglera detaljplaner för att underlätta installationer. Den klubbades igenom av en enig kommunstyrelse i juni i år.

Solceller är något som MP tror mycket på i kommunens arbete med att utöka elproduktionen. De har föreslagit paneler på sjukhusfastighetens tak – vilket nu delvis är installerat. Och de vill att kommunens vindkraftplan revideras för att också ge utrymme åt solkraft. Framöver hade de gärna sett solcellsparker på områden utan friluftsvärden, som inte lämpar sig för byggnation. Trekanten i Skee är ett sådant exempel.

– Det tror vi hade kunnat vara aktuellt, men vi vill att man först gör en översyn och utreder ordentligt, säger Andreas Nikkinen (MP).

För kommunalrådet Kent Hansson (S) är regleringen av detaljplaner ett viktigt steg framåt i frågan om energiproduktion.

– Miljömålen måste gå före de estetiska, säger han.

Sjukhusfastigheten Pilen 5 lyfter han som ett positivt exempel.

– Jag tycker inte att det förfulade alls. Och det är ett så effektivt sätt att skapa energi på, säger Kent Hansson (S).

Även Centerpartiet och Liberalerna ser positivt på att göra det lättare för kommuninvånare att installera solpaneler. Lars Tysklind (L) har solceller hemma och ser många fördelar med det.

– Det är kul med solceller, nu när elpriserna stiger blir också investeringen mer och mer lönsamt, säger han.

Tidigare i år lyfte Liberalerna frågan om att undersöka möjligheterna att bygga ett mindre kärnkraftverk i Strömstad.

Centerpartiet är skeptiskt till förslaget.

– Vi ser inte att kärnkraft i Strömstad är lösningen på problemet. Vi vill ha fler solceller på taken, både på kommunens tak och hos privatpersoner, säger Andreas Hansson (C).

Men i dag har Liberalerna ingen ambition om att fortsätta undersöka kärnkraftsmöjligheterna i Strömstad. Nationellt har partiet gjort en utredning om vilka platser i Sverige som lämpar sig bäst för nya kärnreaktorer. Strömstad var inte en av de platserna.

– Utredningen visade att Lysekil är en bättre plats och sen dess har vi inte gjort något mer med den frågan, säger Lars Tysklind (L).

När det kommer till utvidgning av den landbaserade vindkraften tycks partierna vara överens; sådan ska i första hand ska ske längs befintliga vägar.

– Vi måste ställa om och vindkraft och solkraft är det mest miljövänliga vi har. Om vi behöver bygga ut måste vi värna om våra skogar. Många är placerade i tidigare orörd natur och det skapar stora sår i naturen. Vid motorvägar och annan utbyggd infrastruktur är redan de ingreppen gjorda, säger Kent Hansson (S).

Tolvmanstegen ser han som ett mindre lyckat exempel.

– Det var i princip fjällnatur. Nu är det ett vägsystem och ett antal snurror som jag tycker har förstört området. Så långt det är möjligt måste vi vara rädda om vår natur, andra alternativ bör utredas i första hand, säger Kent Hansson (S).

Att bygga havsbaserade vindkraftverk längs Bohuskusten är något som väckt stark opinion. Bland annat har den politiska majoriteten i Tanum tagit ställning emot sådana planer i närområdet. Kommunstyrelsens ordförande i Strömstad är mer avvaktande i sin hållning. Innan beslut kan fattas vill han se en miljökonsekvensbeskrivning och regeringsbeslut om havsplanen för Västerhavet.

– Hur många vindkraftverk tål området och vad får det för påverkan på det marina livet och fisket? Frågan rör också besöksnäringen som vi är väldigt måna om som då kanske påverkas negativt, säger Kent Hansson (S).

Hur skulle den kunna ­påverkas negativt?

– Vi har en obruten kust utan att något ligger och stör. Nu kanske de kommer så långt ut att påverkan inte blir så stor. Men andra kommuner har yttrat sig för att de är måna om siktlinjen, om den påverkas kan kommunen bli mindre attraktiv, säger Kent Hansson.

För Liberalerna är samexistens ledordet när det kommer till planerna på havsbaserad vindkraft.

– Det finns en enorm målkonflikt mellan fisket, turismen, besöksnäringen och naturvärden, säger Lars Tysklind.

– Men där finns en vilja bland alla att samsas, för alla förstår att vi måste göra något, fortsätter Mette Johansson (L).

Liberalerna i Strömstad menar att kommunerna längs kusten måste komma fram till en gemensam lösning tillsammans med fiskare och andra påverkade aktörer.

– Jag vill berömma yrkesfiskarna, de är oerhört konstruktiva. De ser att det finns platser som är mer lämpliga än andra. Och vi ska säkra fisket, vi är inte beredda att offra det, säger Lars Tysklind (L), som också är ordförande i organisationen Fiskekommunerna.

Beslut om havsbaserad vindkraft är dock en fråga för regeringen, eftersom det planerade området ligger utanför kommunerna men i svensk ekonomisk zon.

– Men jag vill inte tro att de kommer köra över kommunerna, säger Lars Tysklind.

Att kunna få bättre överföringskapacitet från den stora elproduktionen i Norrland till Strömstad ser också partiet som en viktig fråga. Inte minst för att kunna ladda Color Lines hybridfärja på svensk sida.

– Vi har inte brist på el i Sverige utan brist på effekt. Distributionen hit från Norrland är den stora svårigheten, det är en flaskhals, säger Lars Tysklind.

Därför vill Liberalerna att kommunen jobbar för att nätägarna utökar sin kapacitet.

– Där finns bidrag att söka, säger Mette Johansson (L).

För att kommunen ska vara garderad mot dagar när det varken är solsken eller blåsväder hade Centerpartiet gärna sett ett komplement i form av grön vätgasfabrik. Bastekärr ser de som ett lämpligt område för det.

– Kanske kan man locka dit företag med vätgasproduktion. Då skulle lastbilar på väg mellan Oslo och Göteborg kunna tanka vätgas där. Och bilar kan stanna och ladda. Blir det havsbaserad vindkraft skulle man kanske kunna dra en kabel till Bastekärr för inlagring. Då får man inte bara med kommunen utan hela Västsverige. Det tror vi hade kunnat vara nåt, säger Andreas Hansson (C).

 

Källa: Strömstads Tidning




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer