Nyheter
Kattegatt offshore ansöker om förlängt tillstånd för vindkraft
Deadlinen för Kattegatt Offshore börjar närma sig. Nu har företaget bakom, Favonius AB, ansökt om att förlänga sitt tillstånd att bygga vindkraftparken sju kilometer utanför Falkenbergskusten.
Favonius AB som ligger bakom planerna på vindkraftparken Kattegatt Offshore har ansökt om förlängt tillstånd för att bygga utanför Hallandskusten. Projektet fick ett tillstånd år 2015 för 50 verk om 190 meter som går ut 2025. Detta önskar de nu förlänga till år 2029.
Mark- och miljödomstolen har gått ut med en kungörelse om att företaget ansökt om förlängning och att det finns möjlighet att lämna synpunkter till domstolen innan 13 mars.
– Det är ett grundtillstånd som vi är väldigt angelägna om att ha kvar. Till skillnad från alla andra parker som planeras i Kattegatt har vi ju faktiskt ett tillstånd att bygga vår park, säger Cecilia Dalman Eek vid Wind Sweden.
Kattegatt offshore är en av alla de vindkraftparker som planeras utanför Hallandskusten. Just detta projektet skiljer sig dock på flera punkter. Dels att det som sagt har tillstånd, dels att den ska ligga 6–7 kilometer från Hallandskusten. Vilket är mycket närmre än de andra parkerna som planeras 25–30 kilometer bort.
Därmed ligger parken inom Falkenbergs kommuns ekonomiska zon och behövde lokalpolitikernas godkännande för att kunna få tillstånd.
Vill bygga högre och färre verk
Att parken inte hunnit byggas på de tio åren som företaget haft tillstånd beror delvis på att det var, från Falkenbergs kommuns sida, villkorat att högintensiv hinderbelysning inte fick förekomma. År 2015 var lösningen på det villkoret enkelt, radarbelysning.
Kort efter att Favonius fick sitt tillstånd slutade dock transportstyrelsen ge ut tillstånd för radarbelysning vilket satte projektet i en rävsax. De har tillstånd för parkens vindkraftverk och dess placering, men inte för belysningen.
– Nu pågår en diskussion i Försvarsmakten tillsammans med Energimyndigheten om man i större utsträckning kan följa de europeiska normerna som inte har den här typen av högintensivt vitljus. Där står vi väl just nu, säger Cecilia Dalman Eek och fortsätter:
– Sen har mycket även hänt under dessa åren. Tekniken har gått snabbt och idag vill vi bygga högre verk på 240 meter, men många färre än 50 stycken.
För att förlängningen ska gå igenom krävs inte att Falkenbergs politiker säger ja igen, det kräver dock deras ansökan om att ändra i tillståndet för storleken på verken.
Källa: Hallands Nyheter