Nyheter
Kinesiska staten storägare av svensk vindenergi
Ett kinesiskt statligt ägt kärnkraftsbolag står bakom närmare en femtedel av de mångmiljardinvesteringar som görs i svensk vindkraft.
– Kinas investeringar utanför Kina har en direkt koppling till Kinas nationella säkerhetsintressen, kärnintressen, säger Oscar Almén som är Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Den absoluta majoriteten av alla investeringar som görs i svensk vindkraft kommer från utländska investerare. Det är en brokig skara av bland annat pensionsbolag, investmentbanker, kapitalförvaltare och energibolag som ser en möjlighet att tjäna pengar när den svenska vindkraften byggs ut.
En av de allra största investerarna är en statligt ägd kinesisk kärnkraftsjätte som på kort tid även blivit en av de största energiinvesterarna i resten av världen, inte minst i Europa.
Av de 90 miljarder kronor som investerats i ny vindkraft i Sverige mellan 2017 och 2022 är China General Nuclear Power Corporation, CGN, inblandat i nästan en femtedel.
– Om man inte ska vara konspiratorisk kan man tänka att det är en investering i förnyelsebar energi, och det är bra för både Kina och Sverige att man får in kapital och utvecklar det. Å andra sidan kan man tänka att den här typen av ägande går att använda som påtryckningsmedel, säger Oscar Almén.
För drygt ett år sedan köpte CGN:s europeiska dotterbolag majoriteten av den första etappen av det som ska bli Europas största landbaserade vindkraftspark; Markbygden i Piteå kommun. Tillsammans med det brittiska investeringsbolaget Hermes köpte man i höstas även upp tyska Aquila Capitals svenska vindkraftsportfölj med flera projekt runt om i landet.
I och med det är bolaget nu delaktigt i investeringar för mer än 16 miljarder kronor i Sverige. Det handlar om totalt 321 vindkraftverk, förutom i Piteå även i bland annat Bollnäs, Gällivare och Ljusdal.
Men i USA är bolaget inte längre välkommet. Ungefär vid samma tid som bolaget ökade sitt ägande i Sverige i höstas sattes det upp på USA:s så kallade svarta lista, samma lista som bland annat telekomjätten Huawei tidigare hamnat på och som innebär att amerikanska bolag inte tillåts handla med dem. I CGN:s fall är motiveringen att bolaget, enligt USA, stulit amerikansk kärnteknik för militärt bruk.
Hör mer i veckans Ekonomiekot Extra här.
Ekonomiekot Extra har sökt representanter för ägarbolaget i Sverige men inte fått någon kommentar.
Källa: Sveriges Radio