Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-09-12

Kollapsad sälförvaltning vid Sveriges kust

Debatt: Sverige behöver en jaktmyndighet som ser till viltets bästa.

Havs- och vattenmyndigheten fick i regleringsbrev 2012 av regeringen att ta fram en förvaltningsplan för knubbsäl och gråsäl som skulle vara ekosystembaserad adaptiv förvaltning för att underlätta det kustnära fisket. I dag finns det väldigt få kustnära fiskare kvar på grund av många och krångliga regelverk och en överstor sälpopulation som gör det kustnära fisket näst intill omöjligt att livnära sig på.

Uppskattad knubbsälsförekomst i Kattegatt och Skagerrak är mellan 25 000-30 000 individer samt att det finns rik förekomst av skarv som inte förvaltas. Dessa två fiskätande arter konkurrerar med det kustnära fisket och skattar fiskstammarna med cirka 120 ton/dygn detta motsvarar 43 800 ton/år. Detta gäller bara knubbsälarna på västkusten. Hur mycket tar yrkesfisket upp per år? Om den rödlistade torsken i Kattegatt ökar som vi önskar kommer nästa problem med stora sälbestånd. Sälarna är huvudvärd för sälmasken som sprider sig till torsken. Detta fenomen har plågat det kustnära fisket i Skåne och Blekinge under senare år och gör fisken osäljbar.

I dag lyder svensk sälförvaltning under en rad olika departement och verk som gör att förvaltningen har kollapsat totalt till nackdel för sälstammen och nyrekrytering av det kustnära fisket. EU, Helcom, Miljödepartementet, WTO, Naturvårdsverket, Landsbygdsdepartementet, Jordbruksverket, statsrådsberedningen, Kustbevakningen, Riksdagen, Hav och vatten, Naturhistoriska riksmuseet, det kan vara fler. Alla dessa olika instanser skall samverka för en nationell sälförvaltning som är näst intill omöjlig.

Sverige har tre olika sälarter: Vikare, som förekommer i Bottenviken med cirka 25 000 individer, Gråsäl, som i huvudsak finns i Östersjön men förekommer både i Bottniska viken och Västkusten med cirka. 50 000-70 000 individer, Knubbsäl, som återfinns på Västkusten med cirka 30 000 individer i huvudsak men förekommer längst kusten ända upp till Ålandshav. Totalt har Sverige mer än hundratusen sälar och en årlig tillväxt på ca 5 000-9 000 sälar om året enligt forskaren Sven-Gunnar Lunneryd.

Sverige behöver en jaktmyndighet som ser till viltets bästa och förvaltar sälstammarna med den kunskap som finns i dag. Om Sverige förvaltade älgstam lika illa skulle det innebära att älgstammen skull öka med 400% på sikt och det tror vi inte skogsbolagen skull ha överresande med. Miljöpartiets EU parlamentariker Carl Schlyter var drivande i frågan att förbjuda försäljning av sälprodukter inom EU.

Om den ekobaserade förvaltning kräver att sälbestånden måste minska genom jakt är förbudet att sälja sälprodukter en stor begränsning i jakten. Är detta en sund förvaltning?

Fredrik Jonsson

Ordförande för Jägareförbundet Halland

Länk: http://www.hn.se/%C3%A5sikter/ordet-%C3%A4r-fritt/kollapsad-s%C3%A4lf%C3%B6rvaltning-vid-sveriges-kust-1.8206818

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer