Nyheter
Kommunalråd om miljöprövningen: "Vi borde rädda den fiskstam vi har"
-
Med start i år så ska alla vattenkraftverk i landet miljöprövas i domstol, men mycket tyder på att hänsynen till Sveriges behov av el kommer att väga betydligt tyngre än hänsynen till exempelvis fisklivet i älvarna.
-
Susanne Hansson (S), kommunalråd i Strömsunds kommun, är rädd för att det inte kommer bli några fiskevårdsåtgärder alls i Blåsjöälven i norra Jämtland.
-
"Vi borde ju göra det som behövs för att vi ska rädda upp den fiskstam som vi har" säger hon.
I den plan som riksdagen tog beslut om för två år sedan så pekas de stora norrlandsälvarna ut som viktiga för framtida elförsörjning. Främst beroende på att mer än en tredjedel av Sveriges el produceras här.
De miljöåtgärder som kommer att krävas ska, enligt planen, på sin höjd leda till elproduktionsbortfall på cirka 1-2 procent i respektive älv. Minst av alla, bara 0,1 procents minskning på elproduktionen i vattenkraftverken, det gäller för Ångermanälvens avrinningsområde.
Det område som Blåsjöälven tillhör.
"Ja det beror väldigt mycket på att de som har ska vi säga låga värden där har vi oftast då väldigt mycket storskaliga reglerkraftverk. Som levererar en stor del av Sveriges reglerkraft helt enkelt", säger Johan Kling avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.
De här domstolsprocesserna kan skjutas fram för Centerpartiet har nyligen fått med sig en riksdagsmajoritet där man kräver att regeringen tillfälligt stoppar omprövningarna.
Eftersom man anser att det finns en risk för att miljöprövningarna, som de nu är utformade, kommer att påverka elproduktionen negativt.
För att lyckas med att rädda den fjällrödingstam som finns kvar i Blåsjöälven så har det gjorts beräkningar på att det skulle räcka med att återställa cirka en tiondel av det vattenflöde som fanns innan vattenkraftverket byggdes.
Något som hittills möts med kalla handen från myndigheter och kraftverksägaren elbolaget Fortum. Toni Kekkinen är ansvarig för hållbarhet och kommunikation på Fortum och kan inte säga vilka miljöåtgärder som de kommer att prioritera:
"Vi kan ju inte säga det utan det får vi se när vi tittar på hela systemet. Det är ju hela Ångermanälven och hela dess system som man behöver se över då var är åtgärderna vi ska sätta in? Då är det kanske Blåsjön så jag kan ju inte sitta och lova någonting. Utan det får ju ha sin gång så att säga."
Källa: Sveriges Radio