Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-04-24

Köpstopp på bottentrålad fisk i Göteborgs skolor – beslutet kritiseras av fiskeorganisation

Bottentrålad fisk ska sluta serveras i Göteborgs skolor. MP:s Karin Pleijel säger att kommunen ska vara en ”medveten konsument”, men från Sveriges Fiskares Producentorganisation kommer hård kritik.

– Det är ett beslut som fattats i ren okunskap, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande på SFPO.

I det rödgröna Göteborgsstyrets budget, som antogs före årsskiftet, ingår ett köpstopp för fisk som fiskats med fångstmetoden bottentrålning. Bottentrålning är en kostnadseffektiv fångstmetod för att fånga bottenlevande fisk, men har kritiserats av bland andra Naturskyddsföreningen, WWF och föreningen Sportfiskarna för att skada havsbottnarna i det långa loppet.

Karin Pleijel, gruppledare för Miljöpartiet i Göteborg, liknar det vid att jaga älg genom att avverka en hel skog.

– Det är verkligen rovdrift med bottenfaunan och floran. Det är väldigt många arter som bara åker med, och som då blir en bifångst som dör, och som man kastar i igen, säger hon.

Karin Pleijel säger att kommunen har de ekonomiska musklerna att driva marknaden mot mer hållbart fiske.

– Vi serverar ju 20 miljoner portioner mat per år, till skolor, äldreboenden och andra sammanhang också. Och det är klart att allt det inte är fisk, men vi har ju en stor upphandling av livsmedel helt enkelt. Det är ju ett maktmedel man kan använda som stor kommun, att vara en medveten konsument.

Enligt Karin Pleijel finns hållbara fiskemetoder för de fiskar som vanligtvis fiskas för mat, såsom torsk, sej, kolja, kummel och rödspätta. Det kan bli dyrare, men det är priset man får betala om man vill ha fisk även i framtiden, anser hon.

Har ni gjort någon kostnadskalkyl på detta?

– Nej det har vi inte, utan det får man se över. Sen är det klart att man behöver inte servera fisk varje dag. Det är ju en produkt som är jättebra att ha på matsedeln, men den ska inte vara hur ofta som helst heller.

Kommer det bli mindre fisk på skolmatsedeln?

– Det kanske blir mindre, det kanske blir godare, det kanske blir mer grönsaker. Det viktiga är att barnen får i sig den näring som man ska ha under en skoldag, och om vi ska kunna servera fisk till skolbarnen även ett antal år framåt, då kanske det ska vara mindre fisk och mer av grönsaker till exempel.

Men alla är inte lika positiva till beslutet. Peter Ronelöv Olsson på Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO, anser att det fattats utan en riktig förståelse för frågan.

– Det finns skillnad på bottentrålning och bottentrålning. I Sverige har vi lagar och regler som går längre än något annat land vad gäller hur en bottentrål får se ut och var den har möjlighet att fiska. Vi bryter inga nya marker exempelvis, utan vi håller oss till de områden vi har. Vi har en redskapsbegränsning och extremt skonsamma redskap, säger Peter Ronelöv Olsson.

Enligt honom är det svenska fisket med bottentrålning mer skonsamt än i andra länder och går att spåra ner till båt, drag, tid och plats.

– Vi är världsledande i selektivitet. Det finns ingen matproduktion som är hundra procent ren, och det är inte vår heller, men vi har skruvat det så långt som det går, säger han.

Peter Ronelöv Olsson pekar även på brister med alternativa fångstmetoder. Risken när man fiskar exempelvis gråsej, torsk eller kolja med nät är, enligt honom, att en stor del av fångsten äts av sälar eller skarv.

Han säger också att fiskefartyg med nät inte längre finns på västkusten i tillräcklig utsträckning. Fiske med burar, som kan säkras mot sälangrepp, är så gott som icke-existerande i Sverige då det inte är lönsamt nog och fungerar dåligt för torskfiskar som sej, kolja och torsk.

– Alternativa fiskemetoder fungerar inte med det läget vi är i nu. Så det är ett förslag som tagits i ren okunskap, det är ingen som har pratat med oss, säger Peter Ronelöv Olsson.

Men kan inte ett beslut av den här typen driva fram en förändring i fiskebranschen i Sverige och leda till fiske med mer hållbara metoder?

 Nej, vi är ett EU-land och vi följer de bestämmelser som EU tar. Vad skulle vi ha för alternativ fiskemetod? Då får det ju bli nät och halvätna fiskar, det är ju alternativet som finns. Men vi kan ju lägga ner det svenska fisket och importera från de länder som är mindre skonsamma metoder, säger han.

Just nu förbereds upphandlingen för färsk fisk i Göteborgs stad, men det rådande upphandlingsavtalet för färsk fisk gäller året ut. Det rådande avtalet för fryst fisk gäller ända till 2026.

 

Källa: Dagens Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer