Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2024-03-25

Kortfattad analys av den fiskeripolitiska debatten i riksdagen den 21 mars 2024

Politiken recenserar hela tiden yrkesfisket, efter den fiskeripolitiska debatten i riksdagen den 21 mars 2024 finns det anledning att recensera våra folkvalda företrädares agerande på fiskeripolitikens område. Nedan några kommenterar i en kortfattad analys. Den intresserade kan ta del av hela debatten här: Fiskeripolitik (Debatt om förslag 21 mars 2024) | Sveriges riksdag (riksdagen.se).

Debatten inleddes av moderaten Johanna Hornberger som inledde med att tala om hållbarhet (ekologiskt, ekonomiskt och socialt); hon sa att M för en politik för att vi ska kunna äta mer fisk, för friska fiskbestånd och för levande hav och hamnar. Vad gäller fiskerikontroll underkändes den tidigare ordningen och den nyligen antagna regleringen prisades.

Tvåa ut i debatten var miljöpartisten Emma Nohrén som i grunden är marinbiolog. Hon sa, vilket får anses vara överraskande, att hon är för regelförenklingar. Hon sa, vilket är och anmärkningsvärt, att man inte får fiska torsk på västkusten längre och att koljan har minskat. Hon borde veta bättre.

Roland Utbult (KD) var trea ut i debatten. Han gladdes åt utvecklingen vad gäller systemfrågan för det demersala systemet. Han ondgjorde sig över säl- och skarvproblematiken och betonade fiskens roll utifrån ett livsmedelsförsörjningsperspektiv. Han berörde den för yrkesfisket så viktiga, om inte viktigaste, frågan om relationen mellan yrkesfisket och havsbaserad vindkraft. Han sa klokt att vindkraftsparker måste förhindras där fisket bedrivs och att det inte kan vara samhällsekonomiskt klokt att tillåta havsbaserad vindkraft på svenskt fiskes bästa fiskeplatser. I denna del konkluderade han att de viktigaste fiskeplatserna måste värnas till förmån för svensk matproduktion.

Socialdemokraten Tomas Kronståhl talade som nummer fyra i debatten. Han talade mycket om den rådande krissituationen för fisken i Östersjön. Mycket glädjande tog även han upp konfliktsituationen mellan yrkesfisket och den havsbaserade vindkraften. Han uppmanade regeringen att ta signalerna från yrkesfisket på allvar och sa att det borde finnas utrymme för såväl yrkesfiske (matproduktion) som havsbaserad vindkraft (energiproduktion).

Liberalen Elin Nilsson talade därefter om betydelsen av Sveriges kuster och hav. Hon berörde Östersjöns miljöproblem och att liberalerna på allvar vill ha infört en ekosystembaserad havsförvaltning och nämnde i sammanhanget säl- och skarvproblematiken. Det var positivt att hon sa att det svenska yrkesfisket är viktigt och att vi har ett ansvar att se till att det finns en framtid för branschen.

Beatrice Timgren (SD) talade därefter och berörde Östersjöns problem men sa också att hon vill vara optimistisk och nämnde att minskad övergödning börjar ge resultat, att miljögifterna börjar minska och att fisk i vissa delar av Östersjön har minskade halter av PCD och dioxiner. Hon efterlyste en kraftig förvaltning av skarv och berömde regeringens agerande vad gäller fiskeriförhandlingarna.

Härefter var det vänsterpartisten Andrea Andersson Tays tur i debatten. Hon inledde med att säga att mänsklig exploatering i form av överfiske, övergödning och vattenkraft har pressat flera fiskbestånd till ruinens brant. Hon talade om strömmingen och förödelsen i Östersjön. I traditionell ordning var det stora ord från västerpartiets representant, Andrea Andersson Tay menade att den svenska regeringen rycker på axlarna åt att vårt gemensamma hav skövlas osv.

Sist ut i debatten var centerpartisten Anders Karlsson som inledningsvis prisade fisk som ett fantastiskt livsmedel och uppmanade till en ökad fiskkonsumtion. Han hade gästat Fiskeforum och talade om sina intryck därifrån, bland annat om insjöfisket. Även han berörde den nu synnerligen viktiga frågan om yrkesfiske i förhållande till marin vindkraft och sa att han tyckte att ledamoten Utbult uttryckte det på ett mycket bra sätt.

Det är anmärkningsvärt att i en fiskeripolitisk debatt i riksdagen 2024 så är det endast tre ledamöter (Utbult, Kronståhl och Karsson) som tar upp frågan om yrkesfiske och havsbaserad vindkraft. Frågan är en ödesfråga för svenskt yrkesfiskes framtid. Hur man kan debattera fiskeripolitik i riksdagen 2024 utan att ens med ett ord nämna havsbaserad vindkraft indikerar att politiken befinner sig långt ifrån verkligheten ibland. Det är i vart fall glädjande att representanterna för KD, S och C tog upp frågan på ett relevant och bra sätt.

Det är märkligt att ordföranden i Miljö- och jordbruksutskottet Emma Nohrén inte har bättre koll. Hon har fel när hon talar om torsk och kolja i Västerhavet. Torskfisket pågår som vanligt och koljabeståndet har ökat med cirka 300 % på senare tid.

När alla riksdagsledamöter talar om havsmiljöproblemen i Östersjön kan det förefalla märkligt att någon seriös diskussion om lösningar lyser med sin frånvaro. Det är slående att i Sverige, som numera är ett NATO-land, så få talar om matproduktion från havet och vissa partier använder fisket som ett slagträ för egna politiska vinster.

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer