Nyheter
Kraftigt minskat räkfiske efter avslutade EU-förhandlingar
Räkfisket i Västerhavet ska minska med 40 procent. Det står klart efter förhandlingar mellan EU och Norge. Fisket är viktigt för de bohuslänska yrkesfiskarna, men hur det kommer att slå är ännu oklart.
– För mig är beslutet obegripligt. Havet kokar av fina räkor, mer än på många år, säger yrkesfiskaren Charles Olsson.
Charles Olsson från Grebbestad har varit yrkesfiskare i decennier och jämför tillgången på räkor med några år tillbaka i tiden, när han påstår att det är mer nu än tidigare. Men fiskforskare i internationella havsforskningsrådet, ICES, och politikerna i Bryssel är av annan åsikt.
Norge och EU har efter långdragna förhandlingar kommit överens om hur mycket räka svenska, norska och danska fiskare ska få lov att ta upp ur Nordsjön och Skagerak och norska rännan från den 1 juli i år till och med sista juni 2024.
Internationella havsforskningsrådet, ICES, hade rekommenderat en ännu kraftigare nedskärning av räkfisket, med hela 47 procent. Men eftersom man också gjort om kvotperioden, från kalenderår till att gälla från 1 juli i år till sista juni nästa år, får skaldjursfiskarna i de tre länderna som kompensation ta med sig de ton räkor som inte fiskats upp under första halvåret i år in i nästa kvotperiod. Det är något som minskar inbromsningen av fisket till cirka 40 procent.
– De kan man ju säga är positivt, eftersom nedskärningen inte blir riktigt lika omfattande. Men den krympta kvoten lär ändå bli pressande för flera fiskeföretag och lika troligt är att konsumentpriset får en rejäl skjuts uppåt, bedömer Charles Olsson och fortsätter:
– Både danska och norska fiskare är frågande till den här nya fiskkvoten för räka. Om många blir drabbade av lägre räkförsäljning gäller vanliga marknadsregler, med tillgång och efterfrågan. Fiskare ska ju fortsätta och leva. Då är det rimligt att konsumenterna får räkna med högre priser.
Hur kommer de nya kvoterna att påverka priset till konsument, tror du?
– Av orsaker som jag inte vet så mycket om, vräker norska och danska fiskare just nu in billiga räkor över gränsen till oss. Men räkna med minst en hundralapp till per kilo när och om marknaden fungerar när tillgången minskar.
Forskarna i ICES menar att lekbiomassan, alltså den del av ett fiskbestånd som uppnått könsmognad och kan bidra till beståndets fortlevnad, är mindre än man tidigare bedömt och att detta kan hota hela räkbeståndet.
– Den här nedskärningen kommer att kunna bli en katastrof för yrkesfiskare som inte har fler ben att stå på, säger yrkesfiskaren Simon Brorsson på LL 110 Klingerö i Fisketångens hamn.
Han har själv köpt fiskerätter också för kräfta för att visa att han tänker försöka fortsätta fiska också efter det att räkkvoten skurits ner.
– Men det har kostat stora pengar och det känns inte bra med så stora svängningar upp och ner av fiskekvoterna som det varit på senare tid, säger han.
Henrik Åkesson på räktrålaren SD 475 Nippon i Strömstad fiskar räka mest i Kosterfjorden och oroar sig också för framtiden.
– Tänk dig själv om du är anställd och får plötsligt halva lönen. Jag förstår inte hur de har räknat, för att få det till att lekbiomassan är liten. Jag menar att det här med bestånden alltid har gått i cykler. Nu har det gått neråt i några år. Men man ska förstås inte blunda för att fiskefartygen blivit större och större och effektivare, säger han.
Källa: Bohusläningen