Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-12-05

Kraftsamling för att hindra sillfiskestoppet: "Någonstans har någon tänkt fel"


"Vi vill få en enad röst från Östersjön", säger oppositionsrådet Pia Ingvarsson
om kraftsamlingen. Redan har två kommuner i Blekinge visat intresse att
medverka och fler väntas det bli längs kusten.


"Detta innebär otroligt stora problem"

Under fyra månader nästa år planeras ett stopp av sillfisket i södra Östersjön. Detta infaller mitt i högsäsongen och riskerar att få stora konsekvenser för kustnära kommuner. Det menar aktörer i Simrishamn som nu vill med gemensam kraft åstadkomma ändring som fungerar.

Nyheten slog ner som ett dråpslag den 22 november. Under flera månader har yrkesfiskarna och näringen kämpat med det faktum att torsken är förbjuden frukt. Nu ska även sillen vara förbjuden mellan maj och augusti nästa år.

BESKEDET HAR fått flera aktörer, inte minst Simrishamn kommun, att reagera mot EU- kommissionens beslut som godkänts av ministerrådet.

– Med det nya beskedet ska även vårat sillfiske stoppas, det råder redan torskfiskestopp som ska förlängas hela nästa år. Detta innebär otroligt stora problem för det är våra två viktigaste fiskarter som näringen bygger på, säger Vesa Tschernij, fiskeristrateg vid Marint centrum.

Syftet med stoppet är att skydda den lekande torsken, men det småskaliga fisket som faktiskt sker bedrivs inte så långt ut till havs att torsken blir störd. Man anser att detta inte bara orsakar stora bekymmer för näringen. Även kommunen och andra kustnära näringsidkare drabbas hårt.

Av den anledningen har kommunledningen, Marint centrum och fiskerinäringen gjort gemensam sak och ämnar nu kraftsamla med andra regioner och kommuner för få till stånd en förändring i fiskpolitiken.

– Vi ska försöka ta ett helhetsgrepp tillsammans med andra kommuner. Vi vill göra vår röst starkare. Det är många kustkommuner som sitter i samma båt, även några som inte har fisket men ser värdet, säger Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi vill få en enad röst från Östersjön och inkludera även näringslivet med krögarna. Sedan får vi tänka långsiktigt och se mot 2021, säger Pia Ingvarsson (S), oppositionsråd.

Den politiska ledningen med Jeanette Ovesson (M) och Pia Ingvarsson (S) gör gemensam sak i denna frågan som är så viktig för Simrishamns identitet.
Den politiska ledningen med Jeanette Ovesson (M) och Pia Ingvarsson (S)
gör gemensam sak i denna frågan som är så viktig för Simrishamns identitet.

Med detta är båda våra ben avhuggna

 

DE BÅDA blekingska kommunerna Sölvesborg och Karlskrona har signalerat att man är ombord. Vidare har man frågat Östhammar kommun, Gävleborgs län och ett par andra.

Näringen själva är oroliga över denna utveckling. Kristian Ekström från Skillinge Fisk Impex AB berättar att detta är ett tungt besked att få.

– Vi är klart oroliga, det står ju stilla i fyra månader när det är som bäst marknad. Vi har nära samarbete med yrkesfiskarna som är noga med att beståndet är intakt, man tar inte mer än vad som behövs, säger han.

Under sommaren är det endast dem och HP Fisk i Blekinge som förser Sverige med färsk sill. Totalt rör det sig om 10 000 ton sill per år här och med tanke på att torsken är förbjuden så är risken att man behöver skära ner i personalstyrkan på 70 anställda (120 stycken under högsäsong).

– På sommaren är det många som har detta som sitt första jobb. Vi är stolta över vår produkt och det här påverkar oss väldigt negativt. Med detta är båda våra ben avhuggna, säger Kristian Ekström.

Peter Söderberg, yrkesfiskare, och Kristian Ekström vid Skillinge Fisk Impex bidrar med sin kunskap.
Peter Söderberg, yrkesfiskare, och Kristian Ekström vid Skillinge Fisk Impex
bidrar med sin kunskap.

AKTÖRERNA ÄR kritiska till att myndigheter inte verkar bry som vad det som plockas upp används till. Stora industriella båtar kan ta 2 000 ton i ett nafs, varav en hel del mals ner och används till fiskodlingar som mat, medan det småskaliga fiskets möjligheter blir allt färre, menar man. En småskalig fiskebåt plockar upp en bråkdel av den industriella flottan.

– Här fiskar man hållbart och fisken går till mat, här fiskar man på rätt sätt och det slår emot oss. Någonstans har någon tänkt fel, man har inte tänkt på alla konsekvenser, säger Jeanette Ovesson.

– Viktigt att påpeka är inte att vi är emot regleringar men hur man gör det. Detta sättet tycker vi att effekten blir för liten för de konsekvenser man skapar, det är fem båtar som fiskar för Nogersund och Simrishamn, kustnära utan torsken som leker ute till havs, säger Vesa Tschernij

Härnäst ska andra aktörer kontaktas så att man kan bilda en gemensam röst. Därefter tar man saken vidare på nationell och internationell nivå.

Marint centrum, fiskerinäringen och kommunledningen i Simrishamn ska nu få fler kustnära kommuner och organisationer att samlas under samma tak.
Marint centrum, fiskerinäringen och kommunledningen i Simrishamn ska nu
få fler kustnära kommuner och organisationer att samlas under samma tak.

 

Källa: Lokaltidningen Ystad Sjöbo Österlen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer