Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-06-15

Kristersson körde över beslut om vindkraft – Moderaternas nya strategi

För att förbättra bilden av regeringens klimatpolitik har statsminister Ulf Kristersson kört över tjänstemän i regeringskansliet och drivit fram ett beslut om nya vindkraftsparker till havs. Det erfar Expressen.

Inom Moderaterna, som tappat stort bland storstadsväljare, ses det som ”helt avgörande” att man nu flyttar fram sina positioner i frågan. 

Men internt talas samtidigt om stora bekymmer på det ansvariga departementet. 

Regeringen har sedan den tillträdde fått utstå hård kritik från såväl oberoende expertorgan som miljöorganisationer för att man bedriver en politik som ökar de svenska utsläppen – inte minst till följd av den slopade reduktionsplikten. 

Kritiken har avfärdats från regeringshåll, men internt – och ända upp hos statsminister Ulf Kristersson – har man varit betydligt mer bekymrade över bilden av regeringen som bakåtsträvande i klimatpolitiken. 

Det har också, enligt vad Expressen erfar, fått Ulf Kristersson att köra över tjänstemän i regeringskansliet och tvingat fram ett snabbt beslut om att ge tillstånd till de två nya vindkraftsparkerna till havs, som nyligen meddelades. 

– Det här hade inte hänt om det inte var för Ulf. Inte så snabbt som nu skedde i alla fall, säger en regeringskälla. 

Det handlar om två vindkraftsparker ett par mil utanför Hallandskusten, Kattegatt syd och projektet Galene, med totalt omkring 100 vindkraftverk. 

Kristersson klev in i processen 

Att Ulf Kristersson och hans statssekreterare klev in i beslutsprocessen, som formellt låg på Klimat- och näringsdepartementet men hade kört fast på grund av olika invändningar som fanns, är något en rad regeringskällor bekräftat för Expressen. 

– Han var väldigt tydlig med att man måste komma till beslut, säger en med insyn. 

Ulf Kristersson, som presenterade beslutet på en pressträff i mitten av maj, har sedan dess också återkommande lyft det som ett bevis på att regeringen tar klimatomställningen på största allvar. 

Det är också en del av en strategi som Moderaterna drivit fram, som syftar till att man tydligt ska omfamna alla fossilfria kraftslag och ses som pådrivande i omställningen – snarare än en bromskloss. 

– Här hamnar bevisbördan på S snarare än oss. Det är vi som bygger ut vindkraften, och lägger grunden för en fördubblad elproduktion, och de som bromsar kraftslag med sin ljumma inställning till ny kärnkraft, säger en moderat strateg. 

Bakgrunden: Jättetapp i opinionen

Ytterligare en del i strategin i att flytta fram positionerna i frågan är det klimatmöte som Ulf Kristersson står värd för nu på fredagen, där företrädare från näringslivet och forskarvärlden deltar. 

Bakgrunden till offensiven man nu genomför går delvis att finna i Moderaternas kräftgång i Stockholm under senare år, som återigen bekräftades i SCB:s stora mätning i början av juni. För i den blev Socialdemokraterna nästan tre gånger så stora som Moderaterna, med sina 44 procent mot på M:s 16,7. 

Och förklaringen går delvis att tillskriva klimatfrågan tror flera i partiet. 

– Jag tror absolut att klimatfrågan är en viktig del i detta. Det är en av de viktigaste frågorna för väljarna i stort, och vi vet också att klimatfrågan är ännu viktigare för stockholmsväljarna, säger Benjamin Dousa, vd för den borgerliga tankesmedjan Timbro och en tung profil i Moderaterna. 

Benjamin Dousa menar att Moderaterna har ett delvis självförvållat imageproblem i klimatpolitiken.

– Ibland verkar en del borgerliga företrädare tro, framför allt från moderat- och kristdemokratiskt håll, att vindkraft skulle vara djupt impopulärt i Sverige. Det är det inte. Det är ett mer populärt kraftslag än kärnkraft. Så här är det olyckligt att det uppfattats som att Moderaterna och regeringen inte varit lika för ny vindkraft som Socialdemokraterna, säger han och välkomnar att Ulf Kristersson engagerat sig i beslutet om de två vindkraftsparkerna.

Departementet dras med problem

Samtidigt finns det andra delar som Moderaterna har svårare att styra över. En sådan är att man inte är ensamma på högerkanten med ambitionen att höja rösten i klimatdebatten. Samma ambition har Sverigedemokraterna, som dock försöker vrida opinion åt ett helt annat håll, med ett tydligt ifrågasättande av det man beskriver som en ogrundad alarmism. 

Ytterligare ett bekymmer för regeringen Kristersson som flera av Expressens källor vittnar om är att Klimat- och näringsdepartementet dras med stora problem. 

Sammanslagningen av det som tidigare var två departement till ett stort, som regeringen först lyfte fram som något väldigt positivt, har inte fungerat. Och styrningen av det nya superdepartementet – där näringsminister Ebba Busch och klimatminister Romina Pourmokhtari är ansvariga statsråd – anses illa skött av många inom regeringskansliet. 

– Det kommer inte ut något från departementet. Det händer ju ingenting, säger en med insyn. 

Vad fredagens storstilade klimatmöte är tänkt att mynna ut i är också oklart. Till hösten ska en ny klimathandlingsplan tas fram, men där är Tidöpartierna inte överens om vilken roll SD ska ha. 

”Måste inse hur viktig frågan är”

Från SD har man också lyft fortsatta skattesänkningar på inte minst bensin som högsta prioritet inför höstens budgetförhandlingar – en politik som återigen drar åt motsatt håll än den som Moderaterna nu vill lyfta fram. 

Men förhoppningarna är trots detta ändå stora inom Moderaterna och regeringen på att man nu efter beslutet om reduktionsplikten ska kunna gå vidare och vara mer offensiva i klimatpolitiken. 

Förhoppningen är också att frågan kommer skifta fokus när EU:s nya klimatplan ”Fit for 55” kommer på plats inom kort till att mer handla om det Moderaterna önskar: Hur man elektrifierar och ger näringslivet bäst förutsättningar att investera och ställa om. 

Enligt Benjamin Dousa är det ”helt avgörande” för Moderaterna att man lyckas förbättra partiets och regeringens anseende i klimatfrågan.

– Vill Moderaterna någonsin bli ett 20-25-procentsparti eller kanske ett 30-procentsparti så måste man öka kraftigt i Stockholm och andra storstäder. Men nu är S, V och MP ensamma uppe på nästan 60 procent i Stockholm. Det måste man ändra på och då måste man inse hur viktig klimatfrågan är, säger han. 

 

Källa: Expressen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer