Nyheter
Kristineberg offras när Göteborgs universitet måste spara
Kristinebergs forskningsstation i Fiskebäckskil behöver en ny huvudman, det beslutet förväntas Göteborgs universitet fatta den 21 februari. Anledningen är att universitetet inte har råd att driva två marina forskningscenter och då väljer att satsa på Tjärnö utanför Strömstad. Men än så länge rullar verksamheten på som vanligt på det marina forskningscentret.
Verksamheterna vid de två forskningsstationerna, Kristineberg på Skaftö och Tjärnö utanför Strömstad, anses vara för kostsam och det har gjorts flera utredningar under 2000-talet. Att släppa huvudmannaskapet för Kristineberg beräknas ge en årlig besparing på 20 miljoner kronor, något som Bohusläningen tidigare rapporterat om.
Den utredning som gjorts om de marina forskningsstationerna Tjärnö och Kristineberg föreslår att Tjärnö förblir under Göteborgs universitet medan Kristineberg får en ny huvudman.
Linus Hammar Perry, föreståndare på Kristinebergs center, är inte förvånad över den senaste utredningens resultat:
– Det fanns mycket att önska vad gäller utredningen men det var ett väntat resultat. Jag hade önskat en mer positiv vinkel när det kommer till Kristinebergs verksamhet, säger han och pekar bland annat på det omfattande internationella forskningsutbyte som stationen har.
Men att just Kristineberg skulle pekas ut som den station som behöver en ny huvudman var på förhand bestämt, menar han:
– Det här är en process som har pågått under flera år.
Forskningsstationen han är föreståndare för har en lång historia och grundades redan 1877. Så sent som 2018 tog Göteborgs universitet över huvudmannaskapet från Kungliga vetenskapsakademin.
– Det är en stor besvikelse att man redan ger upp, säger Linus Hammar Perry.
Trots den ovissa framtiden så pågår verksamheten som vanligt.
– Det rullar på och personalen tar det hela med is i magen. Vi ser tiden an, säger Linus Hammar Perry.
Förhoppningen är att den som tar över huvudmannaskapet även ska ta över hela personalstyrkan och att man slipper uppsägningar. Just nu pekar allt mot att det blir forskningsinstitutet RISE som tar över.
– Det är en bra lösning om det fungerar.
Diskussioner pågår
Pernilla Walkenström, divisionschef för material och produktion på RISE, säger att än är inga beslut tagna.
– Vi är utpekade som de som ska ta över huvudmannaskapet men än finns ingen plan för att det faktiskt blir så. Men vi för samtal, säger hon till Bohusläningen.
Hon berättar vidare att RISE jobbar för att internt ha en plan för ett övertagande av huvudmannaskapet i slutet av februari.
– Sedan ska det diskuteras och det är ytterligare frågor som behöver besvaras. Ett beslut måste godkännas av vår styrelse. Utredaren skriver att man hoppas på en snabb process då de ekonomiska förutsättningarna inte finns för Göteborgs universitet att driva det vidare, säger hon men vad som händer om RISE tackar nej vet hon inte.
– Jag säger pass på den frågan men hoppas verkligen att centret lever vidare, säger hon.
Linus Hammar Perry är inne på samma spår.
– Om det inte blir RISE som tar över börjar sökandet efter någon annan som tar över, säger han och fortsätter:
– Kristineberg har funnits i 140 år och bör inte läggas ned.
Den 21 februari ska Göteborgs universitet besluta om man ska följa utredningens och fakultetens rekommendation, att ha kvar Tjärnö och överlåta Kristineberg på en annan huvudman.
Kristinebergs Marina Forskningsstation och RISE
Kristinebergs zoologiska hafsstation tillkom 1877 på initiativ av Sven Lovén, och är en av världens äldsta marina stationer för forskning och utbildning.
Under 1900-talet byttes namnet till Kristinebergs marina forskningsstation.
Sedan 2018 ingår stationen i Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Sedan 2022 drivs och utvecklas stationen gemensamt av Chalmers, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH och RISE Research Institutes of Sweden, under namnet Kristineberg Center.
Källa: Göteborgs universitet
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. Det är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 130-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.
Källa: RISE
Källa: Bohusläningen