Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-06-20

Kunderna bojkottar WWF:s avrådan: ”Det är väl bättre att köpa närproducerade räkor”

Världsnaturfonden avråder från svenska räkor. Om man vill äta hållbart ska man i stället hålla utkik efter kanadensiska. Lokala fiskehandlare i Bohuslän står för flera utmaningar när högsäsongen är här – men kunderna fortsätter köpa.
– Det är väl bättre att köpa närproducerat. Smögenräkorna är dom bästa!, menar kunden Irene Westberg.

En solig sommardag, havsbris och en varm klippvägg – och så en påse färska räkor på det. Sommaren är här och så är även högsäsongen för svenska räkor. Men sedan Världsnaturfonden (WWF) släppte sin årliga konsumentrapport i maj tidigare i år har räkdebatten minst sagt varit het.

Nordhavsräkan i Skagerrak, Kattegatt och norska rännan har nämligen fått rött ljus. Det beror dock inte på beståndet.

– Det ser ut att må relativt bra, men fångsterna de senaste åren har överstigit kvoterna, sa Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på WWF i en tidigare intervju.

Så påverkas fiskhandlare i Bohuslän

Vill man köpa hållbart fiskade räkor ska man i stället leta efter skaldjur fiskade utanför Baffinön i Kanada, menar WWF vidare. Något som flera branschorganisationer ställt sig mot.

– Beståndet är inte på en nivå som är alarmerande på något sätt, och nyrekryteringen av småräkor är på en nivå som är all time high. Så jag förstår inte deras resonemang. Men vi kommer att jobba vidare med att göra fisket ännu mer hållbart, säger Peter Ronelöv Olsson, yrkesfiskare och fiskexpert på Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO.

Men hur påverkar detta lokala fiskhandlare, och vad säger egentligen konsumenterna?

På Göstas Fiskekrog på Smögen har ägaren Patrik Jansson ännu inte märkt av att kunderna är rädda för att köpa svenska räkor.

– Försäljningsmässigt är det inget vi märkt av än i alla fall, säger han och fortsätter:

– Sedan är debatten väldigt tudelad och jag tycker det är löjligt. Hur kan det vara bättre för miljön att köpa räkor som fraktats hit från Kanada? Visst, hade det varit brist på småräkor då hade det varit en annan sak. Men nu är det ju inte så. Jag tycker det är bra att Havs- och vattenmyndigheten har bemött den här kritiken.

Är det något som oroar inför framtiden?

– Inte på kort sikt skulle jag säga, men självklart kan det ge större bekymmer på lång sikt om man inte kommer kunna sälja svenska räkor och folk väljer att köpa exporterade i stället. Det är inte bra för miljön och det försvårar för oss småhandlare.

Kunderna om beskedet: ”Svårt att veta vad man ska tro"

För Irene Westberg och Pia Viita som tagit sig från Göteborg för en dag på soliga Smögen är det fortsatt svenska räkor som gäller.

– Det är väl bättre att köpa närproducerat tycker jag. Smögenräkorna är dom bästa!, säger Irene Westerberg.

Även semesterfirarna Ingmarie och Jan-Olov Karlsson som Bohusläningen pratar med på Smögenbryggan föredrar svenska räkor.

– Vi har följt debatten lite och tycker det är konstigt att man i stället skulle köpa räkor från Kanada, säger Ingmarie Karlsson.

– Ja, vi ska nog gå och köpa oss en räkmacka nu, tillägger Jan-Olov Karlsson glatt.

Vännerna Bengt och Barbro Carlsson tycker dock det är svårt att veta vad som är rätt och fel.

– Det råder ju olika åsikter kring det där så det är svår att veta vad man ska tro på. Och jag tycker man ska sluta köpa så mycket räkor överlag för att tänka på räkbeståndet. Men ja är man inte så insatt är det svårt att veta vad som är rätt, säger Barbro Carlsson.

”Har inte märkt någon skillnad”

Inne på delikatessdisken på Ica Spara i Uddevalla har man inte heller märkt av någon skillnad i försäljningen sedan de svenska räkorna rödlistats. Och inte har de fått frågor om kanadensiska räkor.

– Vi har inte märkt någon skillnad och det är inte någon kund som har frågat efter det, säger Jenny Gustafsson som jobbar där.

För Gösta Bergström som handlar inne på delikatessdisken är inte där för att köpa räkor men även han föredrar lokalt fiskade räkor.

– Jag vill inte ha långfärdsprodukter, utan jag vill ha det som är här omkring. Jag känner att om det finns något att köpa så köper man, det är ju lite naturligt. Jag tycker att de som levererar och de som fiskar ska få ta mer ansvar i så fall. Vi som konsumenter, vi tror att allting är grönt.

Så mycket kostar räkorna

Förra året var priset på svenska räkor dock skyhögt, upp emot 700 kronor för ett kilo, och fiskhandlare i Bohuslän beskrev det som ”kramp i hjärtat”-dyrt. Mindre fångster i kombination med räksugna semesterfirare var några av orsakerna.

Enligt Jenny Gustafsson på Ica Spara har priset på räkorna legat ”ganska stadigt” den senaste tiden, men att det förväntas stiga.

– Jag tror att det kanske kommer att gå upp. Sen om det blir så, det vet man ju inte.

Enligt Patrik Jansson på Göstas Fiskekrog ligger priset på svenska räkor just nu på runt 350-400 kronor kilot till slutkund.

– Det är ett ganska ”normalt” pris om man säger så. Det var mycket dyrare i januari och februari, men allt handlar ju om tillgång och efterfrågan. Sedan är det viktigt att man har ett pris som samhället mår bra av och inte fiskar mer än det vi äter. Det är viktigt att ha med sig tycker jag.

 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer