Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-05-24

Kustbevakningen kommer granska båtarnas bränsle

Fritidsbåtar måste tankas med beskattat omärkt bränsle. Från och med i år kommer kustbevakningen att göra fysiska kontroller för att se till att privatpersoner inte missbrukar de skattelättnader som är tänkta för näringslivet.

Fritidsbåtar får inte tankas med märkt bränsle, det vill säga lågbeskattad diesel. Ibland kallas det märkta bränslet för grön diesel eller färgad diesel. Yrkesutövande båtar, som till exempel fiskebåtar, är de enda som har tillåtelse att tanka med lågbeskattad diesel. Anledningen är att den havs- och vattenbaserade näringsverksamheten har som en skattelättnad att dieseln är billigare, något som vissa privatpersoner ibland också missbrukar.

– Vi har fått samtal till kustbevakningen om varför det alltid är längre kö till pumpen med billig diesel. Kustbevakningen har inte gjort den här typer av kontroller på många år och därför har man kommit undan med det, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på kustbevakningen.

”En skattefråga i grund och botten”

För att se till att bestämmelserna följs har kustbevakningen fått i uppdrag av Skatteverket att kontrollera vilket bränsle som finns i båtarnas bränsletankar.

– Detta är en skattefråga i grund och botten. Skatteverket har inga egna resurser att kontrollera fritidsbåtar, säger Mattias Lindholm.

Får tillträde till låsta utrymmen

Rent praktiskt får en kustbevakningstjänsteman, enligt lagen om skatt och energi, gå ombord på en båt för att göra en kontroll om märkt bränsle finns på båten eller i tanken. För att göra tillsynen har kustbevakningen också rätt att få tillträde till låsta utrymmen, handlingar och information.

Det är brottsligt att avlägsna märkämnet från den lågskattade dieseln och vid misstanke om brott inleds en brottsutredning. Men att tanka med fel bränsle är däremot inte brottsligt. Om kustbevakningen hittar märkt bränsle i fritidsbåtens bränsletank kan Skatteverket ta ut en sanktionsavgift på runt 10 000 kronor.

– Det blir en väldigt dyr tank om man får en sån här sanktionsavgift. Det är mycket möjligt att fler tänker efter noggrannare när de står vid pumpen, säger Mattias Lindholm.

 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer