Nyheter
Kustbevakningen tar över utredningar från polisen
Kustbevakningen ska få utökade befogenheter för att bekämpa brott till sjöss.
Den nya lagen som träder i kraft i april ska inte öka arbetsbelastningen för myndigheten.
– Utvecklingen innebär att vi får nya verktyg att lösa uppdraget, men inget nytt uppdrag, det är viktigt att komma ihåg. Vår ständiga miljöberedskap är fortfarande basen i vår närvaro till sjöss, säger Anders Kjaersgaard, överdirektör på Kustbevakningen.
Som Sydöstran berättade för ett år sedan föreslogs Kustbevakningen att få utökade befogenheter när det gäller brottsutredningar. Under denna veckan klubbade riksdagen igenom förslaget och den nya lagen ska börja gälla den 1 april.
– Det är glädjande att riksdagen har röstat för den nya lagen. För Kustbevakningen innebär det att det blir tydligare för oss vad det är vi ska och får göra. Lagen motsvarar också bättre allmänhetens förväntningar på Kustbevakningen. Jag ser det här som ett tecken på det förtroende uppdragsgivaren har för oss, säger Anders Kjaersgaard.
I dag har Kustbevakningens brottsutredande befogenheter att inleda förundersökning avseende miljöbrott, sjöfylleri och rattfylleri samt ordningsbot för vissa förseelser i sjötrafik.
Den nya lagen innebär att myndigheten får utökade befogenhet i fiske, jakt, sjötrafik, sjösäkerhet, fornminne, vrak, transporter av farligt gods och skydd av samhällsviktiga anläggningar.
Att Kustbevakningen får möjligheten att själv leda och genomföra brottsutredningar för vissa brott, avlastar Polismyndigheten.
Men det gör också att ärenden inte tappar i tempo.
– Brottsutredningar är en färskvara och därför bör antalet överlämningar inom och mellan myndigheter minimeras. I flera typer av brottsärenden blir det nu vi själva som slutredovisar till åklagare, säger Anders Kjaersgaard.