Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-04-01

Kustbevakningen utreder misstänkt brott sedan döda hajar hittats i Lysekil

Kustbevakningen har inlett en förundersökning om misstänkt fiskeribrott sedan ett 100-tal döda och döende pigghajar och rockor hittats på havsbotten i Lysekils hamn.

Pigghaj och knaggrocka är fridlysta arter som varken får fiskas eller landas i Sverige.

En grupp gymnasieelever som läser marinbiologi vid en gymnasieskola i Lysekil upptäckte på lördagen en stor mängd döda och döende fiskar på botten av den inre hamnen i staden.

Efter att ha dykt för att hämta upp några av fiskarna kunde eleverna konstatera att det rörde sig om pigghaj och två arter av rocka, klorocka och knaggrocka. Såväl pigghaj som knaggrocka är fridlysta och det är alltså förbjudet att fiska efter arterna och att ta dem i land om de fastnar som bifångst i fiskeredskap.

En brottsanmälan har upprättats av Kustbevakningen, som nu har inlett en förundersökning om fiskebrott.

– I det här fallet är misstanken att någon har fört i land fredade arter. Fredade arter måste du återutsätta i samband med att du får upp dem på däck. De har åsidosatt skyldigheten att skyndsamt återutsätta dem eftersom de har tagit med dem in till hamn, säger Jonas Berg chef för kuststationen i Lysekil, till DN.

Kustbevakningen genomförde under eftermiddagen en teknisk undersökning i form av dykningar i hamnen, som delvis spärrades av under tiden. På torsdagskvällen meddelade myndigheten att drygt hundra döda fiskar kunnat hittas och att ärendet nu lämnats över till åklagare för fortsatt förundersökning.

Förhör genomförs med personer som kan ha gjort relevanta iakttagelser av händelsen, men enligt Jonas Berg finns det i nuläget inte någon person som är misstänkt för brottet.

Fiskebrott kan, om det bedöms som grovt, leda till fängelsestraff.

– I det här fallet skulle jag tro att det handlar om dagsböter. Om det visar sig att det är en yrkesfiskare, vilket man kanske kan anta att det var, så kan det också bli sanktioner från Havs- och vattenmyndigheten vilket kan leda till att man mister rätten till framtida fiske, säger Jonas Berg.


Länk till inslaget.

 

Källa: Dagens Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer