Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2021-10-25

Lägg skulden på fisket och hoppas att problemen löser sig?

Så kom det äntligen fram! Ni som såg Uppdrag gransknings program om ål (Uppdrag granskning – Den sista ålen | SVT Play) såg också hur svenska havsfrågor tas omhand: Kasta några yrkesfiskare framför bussen så är problemet löst. Äntligen kom detta upp till ytan, det vi orättvist blivit skuldbelagda för! Det är inte ålfisket som är ålens huvudsakliga problem – det är vattenkraftens fel. Vattenkraften, som dödar ål 24 h om dagen, 365 dagar om året.  

 

Problemet med tjuvfiske efter ål på sydkusten har skapats av Havs- och vattenmyndigheten. När fisket på västkusten stoppades så utlovade dåvarande generaldirektören ersättning för redskapen som inte fick användas längre. Det blev det ju givetvis inget av, så nu kan man köpa ryssjor till reapris, som sen beslagtas på sydkusten. Jag hoppas och tror att det inte är yrkesfiskare som håller på med dessa dumheter.

 

Vi har kontaktat Havs- och vattenmyndigheten och begärt ett möte i frågan. SFPO kommer att ta upp vattenkraftens påverkan, frågan om ersättning, provfisken och riktiga vetenskapliga undersökningar på statusen för ål. För trots att ålen är hotad så finns inte någon jakt på den största predatorn efter vattenkraften - skarv. En annan sak - stoppet för ålfisket i Öresund ska givetvis samordnas med Danmark.

 

Det sorgliga är ju att kasta yrkesfiskare framför bussen, det är dessvärre ett etablerat mönster i svensk havsförvaltning. Torsken i Östersjön har vi burit hundhuvudet för länge nog!

Vi skrev en debattartikel om detta, att fisket ska bära skuld för politikernas oförmåga att stoppa miljöhaveriet, som har fått ske i huvudbassängen och nu sprider sig. 

 

Torsken på västkusten får vi också ta skulden för! Trots att säl och skarv äter 30 gånger mer än vi fiskar i Västerhavet.

 

Hur gör vi för att få folk, politiker och förvaltare att se problemen och få proportionerna rätt? Hjälp oss gärna med idéer.

 

Det intressanta med Uppdrag gransknings reportage är att Havs- och vattenmyndigheten erkänner att man visste att åldöden sker i kraftverken. Trots detta plågar man de sista ålfiskarna och åtgärderna mot vattenkraften är vad?  

 

SVERIGES FISKARE PO

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer