Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-12-18

Lämna synpunkter på förslag till nationalpark

Nu har Naturvårdsverket skickat ut förslaget om en ny nationalpark i Nämdöskärgården på remiss. Fram till 1 mars 2024 vill man få in synpunkter på förslaget.

– En nationalpark i Nämdöskärgården innebär att ett unikt skärgårdslandskap skyddas långsiktigt och att Sveriges nationalparker kommer att omfatta ett biologisk värdefullt område som representerar Stockholms skärgård och norra Östersjön, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

Förslaget för nationalparken har tagits fram av Naturvårdsverket i nära samverkan med Länsstyrelsen i Stockholm, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun. Nu riktar man sig brett för att få in synpunkter på förslaget, bland annat till olika skärgårdsföreningar och intresseorganisationer, men även till sakägare som fiskerättsinnehavare och servitutshavare.

Det är regeringen som slutligen bestämmer om en nationalpark ska bildas. Enligt tidplanen ska ett färdigt förslag skickas in till regeringen under nästa höst. Går det igenom så blir Nämdöskärgårdens nationalpark den 31:a nationalparken i Sverige, den andra marina nationalparken och den enda svenska marina nationalparken i Östersjön.

Förslaget i sin helhet kan läsas på Naturvårdsverkets webb.

Fakta/Förslaget i korthet

• Den föreslagna nationalparken omfattar cirka 31 900 hektar, varav 97 procent är hav. Havsområdet är variationsrikt med stora skillnader i djup, vågexponering och olika typer av bottnar. Landarealen fördelas på ett tusental öar, kobbar och skär som till största delen är skyddade idag genom Bullerö naturreservat och Långviksskärs naturreservat.

• Syftet som föreslås är att “Bevara ett representativt och variationsrikt havs- och skärgårdslandskap i Östersjön i väsentligen oförändrat skick”. Det ska uppnås genom att minimera negativ påverkan på naturvärden och inte tillåta exploaterande verksamhet, införa nödvändiga regleringar för att bevara marina miljöer, bedriva ändamålsenlig skötsel och genomföra åtgärder för att ge allmänheten tillgång till nationalparkens natur- och upplevelsevärden.

• Naturvärden som har inventerats är: grunda och djupa mjukbottnar, grunda och djupa hårdbottnar, skär och små öar, skogar och odlingslandskap.

• Upplevelsevärden som listas är: vida vyer och skärgårdslandskap, möte med fåglar och säl, livet under ytan, skärgårdsöarnas variationsrika natur samt skärgårdsliv i gångna tider.

• Fullständiga nationalparksföreskrifter kommer att skickas på remiss före sommaren 2024, men bland förslagen till regler står att det inte kommer vara tillåtet med fågeljakt, däremot föreslås fiske vara tillåtet i stora delar av nationalparken utom i några utvalda områden som fredas som rekryteringsområden för gädda och abborre. Det ska vara tillåtet att färdas med båt och ankra i större delen av nationalparken, men kan bli aktuellt med förbud i vissa särskilt värdefulla grundområden. Hastigheten föreslås sänkas från sju knop till maximalt fem knop. Att övernatta i båt eller tält ska vara tillåtet, dock med en viss tidsbegränsning i enlighet med allemansrätten.

 

Källa: Skärgården




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer