Nyheter
Länders aktivitet ökar vid läckorna i Östersjön
Fartyg, dykare och flyg. Efter läckagen vid Nord Stream 1 och 2 har aktiviteterna i Östersjön ökat.
– Det är många länder som vill bevaka sina intressen i området nu, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.
Utsläppen efter explosionen vid de ryska naturgasledningarna Nord Stream 1 och 2 för två veckor sedan har minskat successivt.
Under förra veckan hävdes avspärrningarna kring de två misstänkta sabotageområdena. Sedan dess har trafiken i området tätnat.
Danska TV2 rapporterar om ”kraftigt ökad aktivitet” i Östersjön. Tv-kanalen har varit på plats i området med helikopter. Från luften vittnar reportern om ”många krigsfartyg från flera olika länder i närheten av läckorna” och att både danska och tyska dykarfartyg finns på plats i vattnet ett par mil utanför Bornholm.
– Det är fullt tillåtet för vem som helst att vara i området, det enda är att vi gått ut med en rekommendation till sjöfarten att inte gå för nära och att det finns risk för trafikproblem om det blir för trångt på platsen, kommenterar Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.
Enligt honom var den ökade trafiken i området väntad.
– Exakt vem som gör vad eller vilka länder som dyker i området kan jag inte svara på. Men jag kan konstatera att det finns många länder som har intresse i det som pågår i Östersjön. Det kan vara ekonomiska intressen, det kan vara fiske eller att man vill utvinna naturtillgångarna som finns där.
Enligt ett dokument som de tyska medierna NDR och WDR tagit del av ska dykare från tysk polis fotografera gasledningarna för att få en mer detaljerad bild av vad som har hänt. Tyska myndigheter har bekräftat att man har skickat både polis och försvarspersonal till området.
Förra helgen upphörde det större av de två utsläppen från gasledningarna helt. Kvarstår gör utsläppet som ligger i svensk ekonomisk zon. Därför har Kustbevakningen fortsatt höjd bevakning i området.
– I huvudsak handlar det om övervakning av det mindre utsläppet som fortfarande pågår även om det har minskat signifikant, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.
Övervakningen av området sker framför allt med flyg med kameror riktade mot havsytan.
– Med hjälp av tekniken ombord kan vi mäta storleken på ytan där utsläppet fortfarande syns, säger Mattias Lindholm.
Misstankarna om grovt sabotage i samband med explosionen vid gasledningarna har stärkts meddelade Säpo efter brottsplatsundersökningen i området i slutet av förra veckan.
Det spekuleras i om Ryssland ligger bakom händelsen. I nuläget finns inga bevis för att så skulle vara fallet.
Ryssland har vid flera tillfällen begärt insyn i den svenska utredningen av händelsen, bland annat genom ett brev till regeringen förra veckan, som DN har tagit del av.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) avfärdade på måndagen det ryska kravet vid en pressträff på måndagen.
– I Sverige råder förundersökningssekretess i våra förundersökningar och det gäller naturligtvis också i det här fallet, sa hon.
Källa: Dagens Nyheter