Nyheter
Landsbygdsministern inför fiskemangling: Hoppas hålla kvoterna nere
Peter Kullgren (KD) reser till årets EU-mangling om fiskekvoterna med ett mandat som Tidöpartierna och C står bakom. S-, V- och MP-krav om fiskestopp anser han vore dålig förhandlingstaktik. ”Det är möjligt det skulle gynna min popularitet i vissa kretsar, men strömmingen skulle ju må sämre.”
Östersjöfisket har återkommande varit omtvistat, och efter att torskkvoterna kapats och flera ålfiskeåtgärder införts för att förhindra kollaps, står striden nu främst om skarpsillen, respektive sill och strömming.
Förslaget till kvoter för nästa år har flera begränsningar i fisket i flera av områdena.
Men det har också mötts av kraftig kritik för att fortsatt inte ta hänsyn till beståndens livskraftighet, bland annat genom ett utökat sillfiske i centrala Östersjön.
Detta år är det främst skarpsillen som anses ligga risigt till i kvotförslaget – med en nära femprocentig risk att beståndet ska kollapsa. Men även i frågan om sill och strömming är frågetecknen kring de föreslagna nivåerna många.
Men EU-kommissionen, som ska basera sina förslag på Internationella havsforskningsrådet ICES rådgivning, behöver samtidigt ta realpolitisk hänsyn, konstaterar de experter som Altinget talat med. För efter att förra årets kvotförslag kördes över av fiskeministrarna, har debatten varit omfattande.
Tidösamarbetet fick mycket kritik för att man ställde sig bakom förra kvotbeslutet, som i praktiken innebar en kvot som lades under den ”femprocentsrisknivå” som ställts upp för att garantera att bestånd, i detta fallet sillen, inte fiskas för hårt.
EU-kommissionen försökte därför i efterhand få igenom en lagändring som skulle göra årets kvotbeslut lagligt.
Men nu är det förslaget avvisat av EU-parlamentet, som därmed skickat tillbaka frågan till skissbordet.
Källa: Altinget