Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-04-14

Länsstyrelsen underkänner planeringen för bostäder i Bua hamn

Kommunens planer för bostäder i Bua hamn möter kraftig kritik av länsstyrelsen: Yrkesfisket riskerar att ta skada och bostäderna att översvämmas.

Kommunen planerar för omkring 90 bostäder och ett grönområde i Bua hamn – en planering som pågått i många år. Etikhus har utsetts att köpa och bebygga området. Häromveckan avslutades granskningen av detaljplaneförslaget och den visade att Buaborna är fortsatt delade två läger – för och mot planerna.

Nu har även länsstyrelsen yttrat sig över förslaget. Länsstyrelsen säger att den kan komma att upphäva detaljplanen om kommunen antar den i nuvarande skick. Kritiken från länsstyrelsen är mycket omfattande, och delvis en upprepning av sådant länsstyrelsen tog upp redan under samrådet 2016.

Fiske och nya bostäder – ingen bra kombination

Bland annat menar länsstyrelsen att yrkesfisket – som i Bua skyddas genom riksintresse – kommer att ta skada av bygget.

Fiskeredskap som kan lukta och båtar och lastbilar som kan bullra rimmar illa ihop med bostäder, påpekar länsstyrelsen. Om de boende riskerar att störas finns risk att näringarna i hamnen får krav på sig som blir svåra att leva upp till med annat än att företagen i hamnen får flytta eller lägga ner. Påverkan från lukt och buller måste utredas mer, kräver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen påpekar också att ett nytt bostadskvarter i hamnen är en förändring som kommer vara för överskådlig framtid: ”Förändringen är så stor att det i framtiden inte skulle gå att utveckla hamnen och hamnområdet för fiskets eller vattenbrukets ändamål.”

Länsstyrelsen tycker inte heller att kommunen hanterat upphävande av strandskyddet på rätt sätt. Gör om och gör rätt, är budskapet.

Hög risk för översvämningar

Länsstyrelsen har också tuff kritik vad gäller risken för översvämningar, som man inte tycker att kommunen utrett tillräckligt. Och oavsett utredningar och markförberedelser – hur väl de än görs: ”Länsstyrelsen vill betona att kommunen bör fundera på om ett sådant här kustnära område överhuvudtaget bör bebyggas med tanke på det förändrade klimatet och de stigande havsnivåerna.”

Vad gäller havsvattennivån tar kommunens planering sikte på 2100 men det duger inte, tycker länsstyrelsen. Utredningarna som ligger till grund för planeringen måste ha ett längre perspektiv än så. Kommunen bör i alla fall förklara mer tydligt hur den tänkt och helst ta höjd för mer omfattande havsnivåhöjningar. Husens hela konstruktion måste säkras mot stigande vattennivåer – det duger inte med att placera golven på en viss nivå, anser länsstyrelsen.

Risken för skred inom och utom planområdet måste också utredas mer noga, enligt länsstyrelsen. Statens geologiska institut (SGI) vill också se mer omfattande undersökningar av markens stabilitet innan något bygge sätter igång. SGI uppmärksammar också kommunen på ett närliggande område som bedöms ha viss risk för skred – och att ett skred där skulle kunna påverka den planerade bebyggelsen negativt.

Fiskare och fiskebåtar

Det hör inte till vanligheterna att politiska partier tycker till om planer i planprocessen men Kristdemokraterna har gjort en skrivelse med uppmaningar att ta mer hänsyn till Buas karaktär och fiskelägets historia i planeringen. Partiet vill också att p-normen (antal p-platser som ska byggas i förhållande till bostäderna) slås fast redan i detaljplanen.

Länsstyrelsen tar också upp Buas karaktär som fiskeläge och vill att kommunen mer ingående förklarar hur den tänkt när det gäller hur de nya husen stämmer överens med plan- och bygglagens skrivningar om att ny bebyggelse ska ta hänsyn till den befintliga stads- och landskapsbilden.

 

Källa: Hallands Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer