Nyheter
Larmet: Invasiv krabba hotar Göta älv
I trädgården är det invasiva arter som jättelokan, parkslide och gul skunkkalla som privatpersoner uppmanas hålla extra koll på. I veckan kom ett nytt larm, denna gång om en vattenlevande krabat.
Den kinesiska ullhandskrabban är en invasiv krabbart. De fullvuxna krabborna har ett speciellt utseende med håriga klor som har vita spetsar. Förra veckan upptäckte en privatperson ett exemplar av arten vid slussarna i Trollhättan.
– Arten kan bära på på en del parasiter och sjukdomar som kan sprida sig vidare till våra inhemska arter. I andra länder där arten har brett ut sig har man sett att de kan föröka sig och bli väldigt många, säger Anna Dimming, samordnare akvatiska invasiva främmande arter på länsstyrelsen.
I veckan gick länsstyrelsen i Västra Götaland ut med en varning om den invasiva arten. Farhågan är att krabban ska sprida sig till Göta älv och söderut.
Kan röra sig på land
Den kinesiska ullhandskrabban är en sötvattensart men går ner i bräckt vatten för att föröka sig. Den kan även röra sig kortare sträckor på land om marken är fuktig.
– Den gillar även att gräva och bygga gångar och kan därför underminera strandkanter.
Tar krafttag
I Trollhättan har man nu tagit krafttag för att försöka fånga in ullhandskrabborna. Det genom att sätta ut burar och sätta upp information på språk som tyska och engelska med instruktioner om vad man bör göra om man tror att man fått tag i en ullhandskrabba.
– Det är för att även turister ska veta vad de ska göra om de hittar ett exemplar. Vi vill att man ska ta upp den ur vattnet, fota ovansidan och undersidan så att vi kan artbestämma den och till sist döda krabban. Det kan låta hemskt men det är nödvändigt för att se till att den inte kan sprida sig, säger Anna Dimming.
Källa: Göteborg Direkt