Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-03-09

Lars Tysklinds svåra uppdrag: Hitta framtidens miljölösning

När Lars Tysklind (L) i Strömstad fick frågan av Sveriges regering om han ville bli ordförande för nya miljömålsberedningen, var svaret inte givet.
– Det är klart att man blir lite stolt, när man tillfrågas om att medverka till ett så viktigt jobb, som det här faktiskt är. Samtidigt är nog detta det svåraste jag har gett mig in på.

Efter många års politiska mångsyssleri i riksdagen, engagemang i Fiskekommunerna och mycket annat föll regeringens val på Lars Tysklind, när en ordförande, en sammanhållande länk, skulle utses för den nya miljömålsberedningen.

– Det är klart att man blir lite stolt, när man tillfrågas om att medverka till ett så viktigt jobb, som det här faktiskt är. Samtidigt är nog detta det svåraste jag har gett mig in på. Fast miljöfrågor har ofta funnits med i min politiska gärning genom åren och är ju något jag brinner för, säger Lars Tysklind.

Efter många års politiskt mångsyssleri för Liberalerna i riksdagen, engagemang i Fiskekommunerna och samhällsdebatter i hemkommunen Strömstad, blev Lars Tysklind tidigt ett namn som dök på miljödepartementet, hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L).

Han ska leda en tvärpolitisk beredningsgrupp med nio ledamöter, inklusive honom själv. Denna ska arbeta fram förslag till hur rikets framtida markanvändning ska se ut, hur naturvården ska leda till att biologisk mångfald gynnas, samt hur man bör göra för att minska utsläpp av växthusgaser.

– Allt hör ihop och hur de miljökvalitetsmål som satts upp ska kunna genomföras är en stor fråga. Som ett brev på posten får man räkna med, att åtgärdsförslagen inte bara ger synergier till höger och vänster, utan också målkonflikter, bedömer Lars Tysklind.

I det kommittédirektiv som de nio personerna i Miljömålsberedningen ska försöka följa, ska 30 procent av all mark i framtiden omfattas av rättsligt skydd. Det ska finnas tydliga förslag till hur den biologiska mångfalden ska bevaras. Detta gäller inte bara i Sverige, utan i hela EU.

Gammal skog ska pekas ut och bevaras.

– Kolsänkor blir viktiga i framtiden, när åtaganden att minska utsläppen av växthusgaser ökar. Och mycket kommer nog att handla om hur vi tar hand om den svenska skogen, bedömer Lars Tysklind.

– Riksdagen har beslutat att Sverige senast 2045 inte ska ha några nettoutsläpp alls av växthusgaser till atmosfären.

Men tyngre krav på minskade koldioxidutsläpp kan väl påverka jordbruket, skogsbruket och kanske fisket, eller försvaret som ju rustar upp och kräver mer mark att öva på - kan man tro i alla fall?

– Så är det och det är därför arbetet med att få fram våra förslag kan bli nog så komplicerat. Men det är också en utmaning att lyckas, eftersom det inte finns någon återvändo från målet att rädda vår och hela världens miljö. Vad gäller skogsbruket som ett exempel, finns samtidigt målet att Sverige ska ha en växande skogsnäring med ökad skogstillväxt, säger Lars Tysklind.

– Vi ska dessutom ta hänsyn till landsbygdens utveckling. Svensk försörjningstrygghet vad gäller livsmedel ska man kunna lita på. Här finns ingen quick fix. Men vi ska också hitta förslag till hur allt detta kan stimuleras fram och kanske i några fall med statlig hjälp.

Sedan ska totalförsvarets behov beaktas och det militära försvaret ska kunna växa, står det i kommittédirektivet som är ett tilläggsdirektiv från regeringen till miljömålsberedningen, som du ska leda. Ger det mindre utsläpp tro?

– Ha, ha. Det går enkelt att komplicera frågorna. Men det är ju därför vi har en beredning som ska lägga fram åtgärdsförslag. De politiska besluten som kanske bygger på våra förslag så småningom tar riksdagen ställning till långt senare. Vi har till december 2024 att lägga fram dem.
 

Lars Tysklinds politiska gärning på riksnivå

Riksdagens bostadsutskottet 2002–2006.

Civilutskottet 2006–2010.

Trafikutskottet 2010–2015.

Miljö- och jordbruksutskottet 2015–2018.

Ledamot i Nordiska rådets svenska delegation 2014–2018.

Kvittningsman 2014–2018.

Suppleant i civilutskottet, EU-nämnden, försvarsutskottet, lagutskottet, miljö- och jordbruksutskottet, näringsutskottet, skatteutskottet, socialutskottet, trafikutskottet och riksdagens valberedning.

 

Källa: Strömstads Tidning




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer