Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-10-11

Livrem och hängslen för Bua hamn

Katarina Erlingson, Krönikor
Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

– Vi ska så klart ta frågan på stort allvar. Klart vi ska ha hängslen och livrem – men det kanske räcker med en livrem och ett par hängslen? Ytterst handlar det här om en bedömning av sannolikheter. Vilken sannolikhet ska vi utgå ifrån? säger planchefen i Varbergs kommun Claus Pedersen till HN.

Han pratar i det här fallet om ny bostadsbebyggelse i Bua hamn. Att prata om sannolikhet är närmast dumt, inte minst efter det osannolikt stora skredet vid Stenungsund för några veckor sedan. Frågan är om Trafikverket ännu har kommit åt att ens beträda marken av rädsla för nya skred. Översvämningar efter störtregn eller långvarigt regnande sker med allt större regelbundenhet. Ska man bygga strandnära gäller det verkligen att ha både hängslen och livrem. För det osannolika händer numera alldeles för ofta.

Att bo vid vatten är många människors dröm, men den kan snabbt förhandlas till mardröm om det vill sig illa. Försäkringsbolag börjar dra öronen åt sig när det gäller att försäkra byggnader nära vatten. Länsstyrelsen ger ofta kommunerna bakläxa när det gäller bristen på konsekvenstänk i förhållande till klimatförändringarna.

Det är förstås en balansgång att planera för attraktiva bostadsområden och ta hänsyn till risken för översvämningar, men det finns egentligen inget val för kommunen.

Kommuner har i rätt många år klagat på länsstyrelsernas bedömningar. I vissa län, till exempel Skåne, har det varit en hög konfliktnivå mellan länsstyrelsens tjänstemän och kommuners politiker och tjänstemän. Hur skulle det vara om kommunerna ändrar strategi? Kanske för en gångs skull ligga före länsstyrelsen när det gäller att ta hänsyn till klimatförändringarnas konsekvenser.

I Bua skulle det kunna innebära att husen flyttas längre ifrån hamnplanen och att det blir färre hus. Eller det radikala att det inte byggs alls. Enligt Boverket och länsstyrelsen ska man utgå från en så säker placering att det inte svämmar över. Och något annat är egentligen orimligt.

Att sådan hänsyn också skulle betyda en större hänsyn till fiskerinäringen i Bua vore som grädde på moset. Utöver risk för översvämning och skred har länsstyrelsen nämligen varnat för negativa konsekvenser på Bua som fiskehamn. Fisket hör till kulturarvet i bygden, ett kulturarv som borde vara överordnat behovet av nya bostäder.

 

Källa: Hallands Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer