Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-05-17

Lokal ilska mot ny vindkraft: ”Vi har redan gjort uppoffringar”

Vissa är förstående. Andra lokala politiker för regeringspartierna är rentav upprörda efter beskedet om nya vindkraftsparker.
”De flesta här upplever nog det som ett gigantiskt svek från Stockholm”, säger Uddevallapolitikern Henrik Sundström (M).

Regeringen meddelade i dag tisdag att man ger grönt ljus för de två stora havsbaserade vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene. Båda ligger utanför Hallandskusten, några kilometer utanför Varberg och Falkenberg.

Tobias Carlsson (L), kommunstyrelsens första vice ordförande i Varberg, tycker väl att Kattegatt syd kan byggas men är emot beslutet som rör den mindre parken Galene.

– Vi är inte direkt glada, det kan jag säga. Visst kommer det att diskuteras på fikastunden.

Han är orolig för hur beslutet kan påverka turism och näringsliv kopplat till de värden som finns i kustmiljön.

– Sedan tycker vi att vi i Varberg bidrar till Sveriges energiförsörjning på ett ganska bra sätt med Ringhals redan. Så vi har gjort uppoffringar.

I valrörelsen kampanjade flera borgerliga partier längs västkusten mot vindkraft. Kristdemokraterna på Tjörn publicerade en bild med uppförstorade, svarta vindkraftverk mot en idyllisk kustremsa med texten: "Blås oss inte på havsutsikten."

Moderaterna i Varberg skrev ett år före valet på sin Facebooksida att man inte har något emot småskaliga vindkraftverk, "men gigantiskt fält ute till havs säger vi nej till."

Larry Söder, distriktsordförande för KD i Halland, välkomnar regeringens besked.

– De (vindkraftverken) kommer ju att ligga 22 respektive 26 kilometer ut. Jag har väl svårt att se att man skulle kunna se detta från land om jag ska vara ärlig.

– Det negativa är väl att det finns en del människor i Varberg och Falkenberg som inte tycker att det här är positivt. Det är väl det tråkiga, att alla inte är överens om planerna framåt. Men om man nu tänker nationellt så är det här nödvändigt för att vi ska kunna få den kraften till 2030 som behövs, säger Larry Söder.

Han tycker inte att KD vilseledde folk i valrörelsen.

– Människor måste få kunna uttrycka sin åsikt, även inom vårt parti. Sedan måste vi som parti ta ansvar för Sverige som helhet eftersom vi sitter i regeringsställning, då måste vi ha fram energi.

Två ytterligare vindkraftsparker vid namn Mareld och Poseidon planeras utanför Uddevalla nordväst om Göteborg men de har inte kommit lika långt i processerna.

Henrik Sundström, kommunalråd för Moderaterna i Uddevalla, är djupt kritisk till regeringens beslut i dag. Han skriver på Twitter: "SD kommer att få en god bit över 50 procent på västkusten i valet 2026 om detta fortsätter".

– Vi har lokalt och regionalt gått till val på att vi inte vill ha havsbaserad vindkraft, och de flesta som har röstat på regeringspartierna här upplever nog det som ett gigantiskt svek från Stockholm att släppa fram den havsbaserade vindkraften. Vi känner oss lite offrade.

Vindkraften påverkar yrkesfisket, närmiljön och kommer att synas dag som natt. Det blir sammantaget ett hårt slag mot en regional och kulturell identitet, hävdar han.

– Jag tror inte att man från Stockholms horisont förstår vilket folkligt motstånd det finns här. Man rör en nerv i folkdjupet.

Det enda som inte har hänt än är att motståndet inte har hunnit organisera sig, men de partier som vill använda det här kommer att få ett rejält uppsving.

Även han ser kärnkraft som svaret på frågan hur Sverige ska få mer energiproduktion. Uddevallas kommunfullmäktige har en majoritet för att bygga ett kärnkraftverk i kommunen.

Sandra Johansson, oppositionsråd för M i Falkenberg, ser den så kallade hinderbelysningen – ett högintensivt vitt, blinkande ljus som ska finnas på höga vindkraftverk – som det som irriterar folk mest.

– Jag skulle inte säga att falkenbergarna är positiva men förstående till behovet, säger hon.

Hon ser Henrik Sundströms inställning som något cynisk och understryker att kommunerna inte kan påverka regeringens beslut eftersom parkerna ligger utanför deras områden.

Hon är ändå skeptisk till den hårda retorik som vissa borgerliga partier förde i valrörelsen.

– Jag kan verkligen känna att man behöver väga in exakt vad det är man säger i en valrörelse, för det kan slå tillbaka ganska hårt mot en själv. Där tror jag vi alla har en läxa att göra, för det är mycket vi ska äta upp sedan.
 

Parker som får godkänt

Kattegatt Syd. Plats: väster om Falkenberg. Bolag: Vattenfall. Elproduktion: 5 TWh. Parken omfattar upp till 80 vindkraftverk på en yta av 122 kvadratkilometer. Tillståndet gäller i 40 år.

Galene. Plats: väster om Varberg och Falkenberg. Bolag: Galatea-Galene, dotterbolag till OX2. Elproduktion: 1,2 TWh. Parken omfattar upp till 21 vindkraftverk på en yta av 42 kvadratkilometer. Tillståndet gäller i 40 år.


 

Källa: Dagens Samhälle




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer