Nyheter
M: Vi måste få EU att stoppa torskfisket
Regeringarna runt Östersjön måste få EU att införa förbud mot bottentrålning för att rädda torsken. Här kan Sverige spela en viktig roll som pådrivande. Om inte regeringen gör det i år, så vill vi moderater göra det efter valet, skriver tre moderata riksdagsledamöter.
DEBATT | ÖSTERSJÖN
Östersjön kämpar med många miljöproblem. Ett är att beståndet av östersjötorsk är nära kollaps. Det som en gång var en resurs som gav oss över 200 000 ton årlig fångst, ger idag en tiondel av detta. Det fångas små och svaga torskar som bara kan säljas som fiskmjöl. Som den viktigaste rovfisken fyller torsken en oersättlig roll i den ekologiska balansen och bidrar till att motverka övergödningens effekter.
Ett stopp för bottentrålning i Östersjön har vi rådighet över. Ett trålstopp nu skulle kunna få effekt på relativt kort sikt. Det är också ett beslut i samklang med försiktighetsprincipen, när nu en genetiskt unik art riskerar att försvinna. På längre sikt skulle ett stopp för bottentrålning också ge ett bestånd med större torskar starka nog att röra sig över större delar av Östersjön. Det skulle gynna det hållbara, kustnära fisket. Det skulle gynna turistfiske och marin turism. Det skulle återigen göra östersjötorsken till en viktig matfisk.
Ett ensidigt svensk förbud har begränsad nytta. Det är regeringarna runt Östersjön som tillsammans kan få EU att införa förbud mot bottentrålning för att rädda torsken. Här kan Sverige spela en viktig roll som pådrivande. Om inte landsbygdsminister Sven Erik Bucht och Isabella Lövin med sin bakgrund i fiskepolitiken gör det i år, så vill vi moderater göra det efter valet.
Fiskeriförvaltningen är ett av våra mest reglerade politikområden, med en gemensam fiskepolitik inom EU och med en månghövdad svensk förvaltning på Hav- och Vattenmyndigheten, HaV.
Nu är det dags att ta ansvar och se till att länderna runt Östersjön agerar.
Forskning och officiell statistik visar hur torskbeståndet minskat dramatiskt. Två betydande lekområden har försvunnit. Även om det fortfarande finns torsk, är de små. Torsken har anpassat sig till den pressade tillvaron och fortplantar sig nu redan vid 20 cm längd. Tidigare var det 40 cm. Internationella Havsforskningsrådet ICES, som ger råd till EU kommissionen och fiskeministrarna, konstaterade i sin senaste rapport att torskbeståndet i Östersjöns västra bestånd var under biologiskt säkra gränser och att det saknades säkra data för det östra beståndet. Metoden för att åldersbestämma torskarna fungerar inte längre eftersom de växer så långsamt.
Det förs fram olika förklaringar till det minskade torskbeståndet: Variationer i syresättningen av Östersjön, sälarna blir fler och parasiter. Men också det hårda fisketrycket i form av bottentrålning är en central orsak till torskbeståndets kollaps. Givetvis ska vi göra vad som går för att komma tillrätta med samtliga problem men de olika förklaringarna till varför det går fel kan inte göra oss handlingsförlamade. En handfull bottentrålare fångar huvuddelen av östersjötorsken. Mycket lite går till fiskhandeln, det mesta blir fiskmjöl. Det finns alltså knappt någon fiskenäring att skydda och östersjötorsken har förlorat sin roll som matfisk.
Enligt EU:s fiskepolitik ska besluten också ta ekonomiska och sociala hänsyn. Därför fortsätter fiskeministrarna att tilldela kvoter för bottentrålning av östersjötorsk, trots krisen. Samma sak hände utanför Newfoundland för många år sedan. Där har torsken fortfarande inte återhämtat sig.
Östersjötorsken är genetiskt unik, kollapsar torskbeståndet här också kommer det aldrig tillbaka. Den är evolutionärt anpassad till Östersjöns bräckta vatten och kan inte ersättas med inplantering.
Många hade förhoppningar på reformen av EU:s gemensamma fiskepolitiken för fem år sedan. Fleråriga förvaltningsplaner, utkastförbud och ökat regionalt inflytande skulle öka möjligheterna för många hotade bestånd och havsområden. Vissa åtgärder har dragits i långbänk, andra har fått motsatt effekt. Förvaltningsplanerna innebär en tröghet som inte verkar kunna hantera ett bestånd på väg mot kollaps.
Ansvaret för torskens fortlevnad och Östersjöns ekosystem blir otydligt bakom en mycket komplicerad beslutsprocess. Vi vill ändra på det och ta det politiska ansvaret.
Sofia Arkelsten (M)
Isabella Hökmark (M)
Niklas Wykman (M)
riksdagsledamöter
länk: https://www.svd.se/m-vi-maste-fa-eu-att-stoppa-torskfisket