Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2020-11-02

Macron lägger grund för att göra Brexit-kompromisser för fisket i nät

Frankrike förbereder sin fiskeindustri för en mindre fångst efter Brexit, sade industrimedlemmar, i ett tecken på att president Emmanuel Macron lägger grunden för en känslig kompromiss för att hjälpa Europeiska unionen att träffa ett handelsavtal med Storbritannien, skriver  och 

 

EU och Storbritannien försöker hamra ut ett avtal under de närmaste tre veckorna för att undvika att skada 900 miljarder dollar i årlig handel när Storbritannien lämnar blockets inre marknad den 1 januari 2021. Fiske är bland de största hindren.

Macron har offentligt tagit en hård linje med fiske och sagt att Frankrike inte skulle acceptera någon Brexit-pakt som "offrar våra fiskare". Han avvisade Londons krav på årliga förhandlingar om fiskekvoter i brittiska vatten och sade att det skadar EU: s industri.

I ett första tecken på en försiktig uppmjukning av Paris inställning sade Macron emellertid efter toppmötet med EU: s nationella ledare tillägnad Brexit att den franska industrin inte längre kommer att vara i samma situation som idag efter årsskiftet.

Privat har hans regering gått längre och berättat frankiskt för Frankrikes politiskt inflytelserika fiskeindustri att stärka efter påverkan, säger källor till Reuters, i kommentarer som omedelbart pressade sterling och brittiska obligationsräntor högre.

Frankrike har totalt 20 000 fiskare, utöver 10 000 fiskbearbetningsjobb. I genomsnitt 2011-2015 fångades cirka 98 000 ton fisk i brittiska vatten, vilket motsvarar 171 miljoner euro i omsättning och 2566 direktjobb.

En fjärdedel av Frankrikes fångst i nordöstra Atlanten var i brittiska vatten, enligt en fransk parlamentarisk rapport.

När EU-toppmötet sammankallades i Bryssel förra veckan lade Macrons Europaminister ut bilder från ett besök i den franska kuststaden Port-en-Bessin.

"Ett enda mål: att försvara och skydda fiskarnas intressen", sade Clement Beaune på Twitter. "Vi kämpar ... för franska fiske."

Men - i tidigare orapporterade utbyten - Jerome Vicquelin, en medlem av lokala fiskelobbygrupper som deltog i mötet, sa att ministerns meddelande var starkare när han frågades utanför kameran om Frankrike skulle ge efter.

"Jag var ganska trubbig och sa:" Det är bra och bra att du kom, men jag är orolig för ... bara en 10-15% minskning av omsättningen ... skulle vara en katastrof på lång sikt, "sa Vicquelin berättade han för sändebudet i Paris i fiskebåtens styrhus, lämpligt kallad L'Europe .

”De var också trubbiga. De sa att det inte kommer att vara detsamma som tidigare. För mig är det klart att de bara vill försöka begränsa skadeståndet så mycket som möjligt, säger Vicquelin till Reuters.

Ombedd att kommentera Vicquelins berättelse om mötet berättade Beaune för Reuters att han hade sagt till branschrepresentanterna att inte längre förvänta sig att upprätthålla ”status quo”.

Utbytet illustrerar Frankrikes tvillingstrategi i Brexit-förhandlingarna - att prata tufft offentligt medan man tyst förbereder sig för att fiska mindre i brittiska vatten från 2021.

I ett annat exempel på att Paris tittade på en möjlig kompromiss sa en fiskekälla till Reuters separat att den franska regeringen redan har frågat industrin vilka eftergifter som skulle vara acceptabla för dem.

"De frågade oss om vi potentiellt, verkligen potentiellt var redo att göra eftergifter", säger källan, som vägrade att bli namngiven. "De bad oss ​​tänka på det."

Många franska och andra EU-fartyg fiskar nu i de rika brittiska vattnen som skulle vara utom räckhåll om det inte finns någon affär. Varje avtal skulle behöva fastställa fångstkvoter för över 100 arter.

I en tidig indikation på rörelse på fisket från London erbjöd Storbritannien förra månaden en övergångsperiod från 2021 för att öka sin fångst gradvis snarare än över natten.

Men sidorna förblir havsskilda från vad exakt Storbritanniens andel skulle vara i slutändan.

Storbritannien säger att det skulle bli en "oberoende kuststat" som kontrollerar dess vatten och som fiskar där när övergången ut ur EU är klar.

EU: s fiskestater inklusive Tyskland och Irland stöder Frankrike. Men det är Macron, som står inför presidentval 2022, som leder den hårda retoriken och kommer att vara avgörande för att slå en fiskeripakt.

Han måste väga upp risken för att ilska en liten men blomstrande och högljudd industri med den att blockera den nya Brexit-pakten, vilket skulle leda till tullar och kvoter som skadar den bilaterala handeln.

”Macron har nyckeln”, sa en EU-diplomat efter Brexit. "Om Frankrike klättrar ner kan vi få en överenskommelse."

EU bjuder på fortsatt tillgång till det brittiska fiskevattnet och är också i strid med London om villkoren för att hålla blockets gemensamma marknad med 450 miljoner konsumenter öppna för brittiska företag. De två kan bara lösas tillsammans, om alls.

En annan diplomat sa att EU: s Brexit-förhandlare, Michel Barnier, den här veckan "inte var orolig för något annat än fisk".

"Han sa att Macron måste sätta upp den politiska showen eftersom 20% av deras fiskare eller fartyg är" arbetslösa "om de inte får sina kvoter", sade personen om ett stängt möte med Barnier.

”Macron måste kämpa för att inte ha fiskarna på gatorna. Därför är fransmännen offentligt fortfarande i full gas. ”


Länk till artikeln

Källa: eureporter


 

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer