Nyheter
Malmö får bygga konstgjord halvö i hamnen
Striden om framtiden för vattenområdet i Norra hamnen i Malmö kan vara över. Nu ger Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus – trots att utfyllnaden bedöms påverka havsmiljön negativt.
– De ålgräsängar som finns där kommer att kvävas, säger Sara Öberg, styrelseledamot i Skånes Naturskyddsförening.
Tvisten om vad som ska hända med hamnen har pågått i flera år. 2022 stoppade mark- och miljödomstolen planerna. Kommunen överklagade då till Mark- och miljööverdomstolen, som på fredagen kom med sin dom.
Miljödomen avgör hamnens framtid. Och det är Malmö stad som går vinnande ur striden.
Mark- och miljööverdomstolen ger grönt ljus åt att dumpa minst 2,6 miljoner kubikmeter jordmassor och torrlägga 26 hektar av havsbotten. Först byggs en vall i vattnet och sedan läggs fyllnadsmassor innanför vallen. Så bildas en konstgjord halvö, kallad ”Näsan”.
Kommunalrådet Andreas Schönström (S) är lättad över den nya domen.
– Den här utfyllnaden i Norra hamnen är helt central i hamnens utveckling. Vi kommer inte att få plats i vår innerhamn med de båtar som kommer bli standard i framtiden. Så vi måste göra plats för dem, säger han.
Sedan tidigare finns politiska beslut om att en del av marken i Norra hamnen ska sparas för att skydda djurlivet som lever i området, som sällsynta fåglar och paddor.
Dessutom innebär den nya domen goda nyheter för byggplanerna i Nyhamnen.
– Bullrande industri kan nu förläggas längre bort från de nya bostäderna som ska byggas i Nyhamnen, säger Andreas Schönström.
Tunga myndigheter har varnat för att livet i havet hotas av projektet. Lomma kommun har velat stoppa utbyggnaden eftersom det marina havsreservatet i Lommabukten ligger knappt två kilometer bort.
Men utfyllnaden behövs om Norra hamnen ska vara en attraktiv hamn i framtiden, anser Malmö stad.
Enligt tidigare instans – mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt – skulle en utfyllnad av det cirka 26 hektar stora vattenområdet vara ”i strid med EU:s vattendirektiv samt mot miljöbalken”. Ett av argumenten handlar om vikten av att bevara marina vattenmiljöer med grunda bottnar i området.
Men samhällsintresset väger alltså tyngre, enligt den nya domen. Det finns därför skäl att göra undantag från förbudet i miljöbalken.
– Det allmänna intresset är större än vikten av att vattenförekomsten inte försämras, säger Fredrik Ludwigs, hovrättsråd vid Mark- och miljööverdomstolen.
Under förhandlingarna i hans domstol ändrade Malmö stads representanter strategi och tryckte på att utfyllnaden i Norra hamnen är av intresse för samhället.
– De har utvecklat anledningarna till att det är ett så stort allmänintresse. Bland annat att Malmö hamn är ett riksintresse och en corehamn i EU [en extra viktig hamn], säger Fredrik Ludwigs.
I skydd av ålgräsets bandtång kan fiskyngel växa till sig. Därför kallas ålgräsängarna ibland för havets barnkammare. Arten är hotad men fyller en unik roll för ekosystemet i svenska hav.
Skånes Naturskyddsförening, Lomma kommun och Länsstyrelsen har varit Malmö stads motparter i målet.
– Det är tråkigt. De ålgräsängar som finns där kommer att kvävas. Alla ålgräs är betydelsefulla för det finns så få, säger Sara Öberg, styrelseledamot i Skånes Naturskyddsföreningen om den nya domen.
Klimatförändringarna leder till höjda havsnivåer. Hela hamnprojektet rimmar illa med verkligheten, menar föreningen.
– Att då bygga ut ännu mer boyta och hamnyta på ostadig grund, det tycker vi också är väldigt konstigt. För hur länge håller det? säger Sara Öberg.
Kommunalrådet Andreas Schönström (S) hävdar att Malmö stad uttömt alla andra möjligheter.
– Vi kommer aldrig komma ifrån det faktum att hamnverksamhet inte är en bra verksamhet för havsmiljön. Men nu kan vi bygga ut järnvägen för godstransporter och det vinner klimatet på, säger han.
Behovet av en utfyllnad bygger på prognosen att Norra hamnens yta 2040 kommer att vara färdigexploaterad. ”Jag är väldigt glad över domen. Vi ser klimatnyttan i att vi kan utveckla hamnen”, säger Olle Anderberg, hamnstrateg på Malmö stad.
Domen kan överklagas till Högsta domstolen.
Malmö stads hamnstrateg Olle Anderberg väntar tills domen vunnit laga kraft – sedan ska han börja arbetet med att se till att utfyllnaden av ”Näsan” kommer igång. Kommunen har tio år på sig att färdigställa halvön, enligt domen.
Tanken är att ta jordmassor från lokala byggen.
– Alla byggaktörer i Malmös närhet är i behov av att ha ett ställe där man kan ta hand om massor som skapas när man bygger, säger Olle Anderberg.
Bostadsbyggandet har stannat av sedan lågkonjunkturen greppade tag om Sverige. Men det oroar inte hamnstrategen.
– Över en tioårsperiod hinner vi komma in i nya konjunkturer, så det bekymrar vi oss inte så mycket för, säger han.
Artikeln har uppdaterats. Rätt är att Malmö stad får dumpa 2, 6 miljoner kubikmeter jordmassa. Kommunen får också tillstånd att samla max 50 000 ton utfyllnadsmassor vid ett och samma tillfälle inom ett markerat område i hamnen.
Källa: Sydsvenskan