Nyheter
Maria Malmer Stenergard (M): Centerpartiet hade kunnat rädda ålakusten
Centerpartiet hade kunnat vara med och rädda ålfisket och därmed den månghundraåriga tradition som präglar vår kust. Men i och med Januariavtalet valde de att lägga ner sina röster.
Januariavtalets idé om att staten ska köpa upp ålfiskerättigheterna sågas dock av Havs- och vattenmyndigheten i en rapport som släpptes i dagarna.
Ålfisket är ett skånskt kulturarv, och fisket präglar till stor del kustbilden. Ålfiskarna besitter ovärderliga kunskaper om ålen och kulturen kring den. Men de är, liksom kulturen, hotade.
I dag medges nämligen inte generationsväxling inom ålfisket. Det innebär att med dagens regelverk riskerar en månghundraårig kultur och värdefull kunskap om ålen och dess livsmiljö att följa nuvarande ålfiskare i graven.
Det vore förödande för ålakusten längs med Skånes östkust, som dessutom är klassad som ett levande kulturarv.
Förra mandatperioden, så sent som i mars 2018, röstade Centern, tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna, och Kristdemokraterna i riksdagen för möjligheten till generationsväxling inom ålfisket. Det räckte tyvärr inte till en majoritet, eftersom vi inte lyckades få med oss Liberalerna.
Den här mandatperioden hade dock den konstellationen (M ,SD, C, KD) räckt. Hade Centern alltså bara röstat efter valet som de gjorde före valet, så hade det nu funnits en majoritet för generationsväxling inom ålfisket.
Men så kom Januariavtalet mellan C, L, Mp och S. En av de 73 punkterna innebar att man sålde ut frågan om ålfiske till Miljöpartiet, genom en kryptisk formulering: ”Ett frivilligt program för återköp av ålfiskerätter införs i Sverige med syfte att minska fisket av den utrotningshotade ålen.”
När riksdagen återigen skulle ta ställning till frågan om generationsväxling – efter valet – valde följaktligen Centern att inte ta ställning i fiskefrågorna, utan hänvisade till Januariöverenskommelsen.
Men Januariavtalets förslag om återköp av ålfiskerättigheter sågas nu av Havs- och Vattenmyndigheten, som fått i uppdrag av regeringen att utreda ett återköpsprogram. Myndigheten konstaterar bland annat:
1) Dagens kraftigt begränsade svenska ålfiske är biologiskt hållbart.
2) Ett nationellt program bedöms få ringa effekt på ålbeståndet. Det krävs samordnade insatser på internationell nivå.
3) Det är tveksamt om ett återköpsprogram godkänns av EU.
4) Sverige bör prioritera att minska vattenkraftens påverkan (turbindödligheten).
Havs- och vattenmyndigheten har av ovan nämnda anledningar inte ens lämnat något lagförslag.
Det står alltså klart att Januariavtalets idé för ålfisket var mindre lyckad. När den nu har fallit, har Centern goda möjligheter att ta ansvar för vårt värdefulla ålfiske och kulturen kring det.
Jag vet att det finns många goda centerpartister som vet hur viktigt ålfisket är, och jag hoppas att de gör vad de kan för att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och hållbart fiske.
Maria Malmer Stenergard (M)
Riksdagsledamot, Åhus
Källa: Ystads Allehanda.