Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
MSC
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-04-12

Marin vindkraft, HaV och kommissionen – manifestation för yrkesfisket

På fredag (12/4) har SFPO ett viktigt styrelsesammanträde. Agendan är diger och innehåller många angelägna frågor som är avgörande för svenskt yrkesfiskes framtid.

 

Havsbaserad vindkraft

Den havsbaserade vindkraftens företrädare talar falskt om samexistens med yrkesfisket. Sanningen är att inget vindkraftsföretag till dags dato har talat med yrkesfisket om var lämpliga platser för marin vindkraft finns innan de valt plats. Det vindkraftsföretagen erbjuder är ingenting annat än ett storskaligt experiment med de marina ekosystemen. Vi möter gång efter annan en inte helt ärlig industri - med ägarintressen från Kina, Gulfstater och Norge - som vill industrialisera våra hav. Det finns för närvarande väldigt många marina vindkraftsprojekt. Det är synnerligen viktigt att den svenska naiviteten inte får styra, varje projekt måste nagelfaras i detalj - annars är risken stor att våra havs framtid riskeras i hållbarhetens namn.

 

Havs- och vattenmyndigheten

Vi har under en längre tid påtalat Havs- och vattenmyndighetens brister på fiskets område. Vi har haft möten med myndighetens ledningsgrupp och insynsråd och diskuterat sakernas tillstånd – de respekterar inte instruktioner, regleringsbrev och underlättar inte för fiskets bedrivande. För en tid sedan (10/3) hade vi, tillsammans med fiskets alla möjliga och omöjliga organisationer, ett möte med myndigheten om samrådsformer. Vid mötet framkom att vi skulle ha fungerande samråd och att det skulle finnas en möjlighet för ett snabbspår vid viktiga och brådskande ärenden. Vi har framfört önskemål till myndigheten om ett snabbt inkallat möte i några viktiga frågor (30/3 och på nytt 4/4). Vi har inte fått något svar…

 

Kommissionens meddelande om bottentrålning i skyddade områden

Kommissionen har i meddelandeform presenterat tankar om förbud mot bottentrålning i samtliga marina skyddade områden och att dessa ska utgöra 30% 2030 (KOM(2023) 102). Tankarna har med rätta kritiserats hårt och är lika tokiga som om man skulle föreslå att skydda jordbrukets åkrar från traktorer. Kommissionen verkar inte förstå betydelsen av europeisk sjömatsproduktion. Yrkesfisket är den enda matproduktion som på några dagar kan växla upp och producera stora mängder mat (något som förhoppningsvis inte kommer behöva ske, men om det skulle behövas kan det ju inte vara fel att det finns mat att äta). Vi sätter vårt hopp till att politiken förstår betydelsen av produktion av europeisk sjömat och att man börjar värna den europeiska fiskeflottan i stället för att skrota bort den.

 

SFPO:s styrelse ska vid sammanträdet på fredag diskutera bland annat dessa tre saker. Det är viktigt att vi tillsammans verkar för att skapa en förståelse för hur viktigt yrkesfisket är.

 

I maj kommer våra europeiska kollegor protestera mot kommissionens tankar och genomföra manifestationer för yrkesfisket. Styrelsen kommer att diskutera om vi ska genomföra något liknande på hemmaplan. Om vi beslutar att göra så är det vår förhoppning att ni mangrant deltar med era båtar för att påverka fiskets framtid i rätt riktning. Vi har tyvärr starka skäl för att behöva göra så.




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

För mer information om MSC se MSC - Västkustfisk (vfisk.se).

Kontaktperson är Linda Frithiof
Tel: 070-282 69 76
E-post: [email protected]

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer