Nyheter
Märkningssystemet "NaturSkånsom"
Danska fiskerimyndigheten öppnar för ansökningar om ett nytt märkningssystem för kustfisk och lätt fångad fisk
Kommersiella fiskare (inklusive även sekundära kommersiella fiskare) kan ansöka om licens från Danska fiskerimyndigheten för märkning av fisk nära kusten och fångas försiktigt. Det är ett märkningsschema där fiskaren kan sälja fisk som fångats under hållbara och mjuka fångstkriterier med en ny statskontrollerad märkning. Varumärket måste användas vid marknadsföring till konsumenter - och ge dem möjlighet att göra ett skonsamt val. Fisk med en naturvänlig logotyp kan säljas till konsumenter från och med den 2 november 2020.
För att fiska och sälja fisk enligt systemet måste du vara en kommersiell fiskare och fiska med ett fartyg på högst 17 meter. Endast fiske med försiktig utrustning är tillåten och 80% av fisketurerna under ett kalenderår måste vara mindre än 48 timmar. Märket får endast appliceras på fiskarter som förvaltas i enlighet med principerna för hållbart utnyttjande av bestånd som fastställs i ordningen. Mer specifikt betyder det hälsosamma bestånd där fiske inte kommer att påverka beståndets utveckling negativt.
Om den danska fiskerimyndigheten kan godkänna ansökan kommer byrån att utfärda licens 901 till fartyget i fråga och ansökningar som mottagits och behandlats före den 31 oktober 2020 kommer att få en licens 901 som är giltig från och med den 2 november 2020 när systemet öppnas. Samtidigt skickas etiketter för fisklådorna fysiskt till den enskilda sökanden.
Efter den 31 oktober 2020 kommer Danska fiskerimyndigheten att behandla mottagna ansökningar fortlöpande.
Här kan du läsa instruktionerna för märkningsschemat
Ansökningsformulär Om du vill ansöka digitalt
Ansökningsformulär Om du vill skriva ut och fylla i formuläret manuellt
Instruktioner för sändning via säker Digital Post finns på Fiskerimyndighetens webbplats
Du kan läsa den verkställande förordningen om märkningsprogram för fisk som fångas nära kusten med försiktig utrustning här
Källa:Danska fiskeribyrån / miljö- och livsmedelsministeriet