Nyheter
Miljö och kvalitet från Guldhaven Pelagiska
Satsning på miljö
Visste du att ett smart och välsmakande sätt att skydda vårt älskade hav är att äta fisk som har fångats på ett hållbart sätt i Östersjön? Inhemska karpfiskar är läckra och hälsosamma, och det finns gott om dem havet.
Övergödningen är ett problem i Östersjön. Halterna av fosfor och kväve har ökat vilket har lett bl a till ökade algblomningar och förändringar i ekosystem. Förekomsten av braxen och id, två karpfiskarter som binder näringsämnena fosfor och kväve, har ökat på senaste tiden. Genom att minska deras biomassa i havet är ett sätt att avlägsna fosfor och kväve i havet vilket kan hjälpa till att minska övergödningssymptomen.
Guldhaven deltar i projektet ”Baltic Fish” ledd av John Nurminen stiftelse i Finland. De andra deltagarna är Race for the Baltic i Sverige, Ålands Fiskarförbund och Rädda Lumparn på Åland. Syftet med projektet är att med fiske inriktat på karpfisk (braxen och id) återvinna en betydande del av de näringsämnen som finns i det marina ekosystemet på land och samtidigt skapa nya produkter av den underutnyttjade inhemska fisken till konsumenternas tallrikar.
Karpfisk är utmärkt mat såväl ur hälso- som miljösynpunkt. Att äta fisk som fångats på ett hållbart sätt i Östersjön är en miljögärning: det minskar den enskilde konsumentens Östersjöpåverkan. Skadliga näringsämnen avlägsnas från vattendragen tillsammans med fiskfångsten, vilket bidrar till att minska övergödningen av kustvattnen.
När du äter Braxa Fiskbiff från Kalix skyddar du Östersjön och stöder hållbart fiske!
Läs gärna i Guldhavens broschyr
Källa: Guldhaven Pelagiska