Nyheter
Miljöorganisationer kräver totalstopp av ålfisket
Flera miljöorganisationer kräver ett totalstopp av ålfisket. I ett gemensamt upprop vill de se hårdare regler i Sverige.
– Vi vill att man stoppar allt fiske av ål, både yrkesfiske och fritidsfiske och verkar för ett totalt fiskestopp i Europa tills arten har återhämtat sig, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare vid Världsnaturfonden.
Det är miljöorganisationerna Världsnaturfonden (WWF), Naturskyddsföreningen och Coalition Clean Baltic som har gått samman och gemensamt uppmanar regeringen att driva på hårdare för ett stopp för ålfisket i Sverige och i resten av EU.
– Trots det rådande läget för ålen pågår ett omfattande fiske i Europa och där faktiskt Sverige ligger på femte plats när det gäller hur mycket ål man tar upp, säger Håkan Wirtén.
Inför 2018 års ålfiskesäsong bestämde EU om ett kommersiellt ålfiskestopp, Medelhavet undantaget, på ålar som är över tolv centimeter. Stoppet ska gälla under tre sammanhängande månader under perioden 1 september i år till och med 31 januari 2019.
Det har varit upp till medlemsländerna själva att bestämma om exakt period, och i Sverige valde Havs- och vattenmyndigheten att 2018-års ålfiskestopp skulle gälla från den 1 november i år till och med den sista januari nästa år.
Miljöorganisationerna är besvikna på myndigheten eftersom de menar att det då fiskas som minst ål.
Martin Karlsson som är utredare vid enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten understryker att frågan är komplex.
– Vi ska komma ihåg att det här är en mångbottnad fråga. Det kommersiella yrkesfisket är en bit i det här stora pusslet. Vi har också andra faktorer som påverkar dödligheten för ål som till exempel dödligheten i vattenkraften eller i form av skarv som äter ålen, säger Martin Karlsson.
Per Malmer är ordförande i Ålakustens kulturarvsförening i östra Skåne och han tar de svenska ålfiskarna i försvar.
– Ålfiskarna i Sverige är de sista som vill äventyra sin existens genom att utrota ålen. De har själva frivilligt samlat in pengar så att man har kunnat plantera ut ungefär en miljon ålyngel i Österjsön.
– Om man ser till det svenska ålfisket och ålfiskarna så är det mycket hårt reglerat internationellt sett. Det är ett småskaligt och miljövänligt fiske. Ålfisket skattar bara ålbeståndet med två procent, säger Per Malmer.
Länk: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7100375