Nyheter
Ministern ser Koster som förebild i Sverige
Anna-Caren Sätherberg (S) reste till Koster och tog pulsen på näringslivet. Samtidigt menar landsbygdsministern att investeringsstödet för hyresrätter behöver återinföras för glesbygdens överlevnad.
Sveriges landsbygdsminister är på turné och slutspurt inför valet den 11 september. Då passade hon på att besöka Strömstad – igen.
I maj medverkade Anna-Caren Sätheberg på svensk-norska Skagerrakkonferensen, som hölls på Kulturhuset Skagerack. Konferenstemat var bland annat hållbart fiske och blå näringsetableringar, som till exempel ostron- och tångodlingar.
I onsdag var hon tillbaka. Denna gång med fokus på Kosteröarna (Sydkoster), men intresset fortsatt riktat mot maritima näringslivsaktörer, havets tillstånd och landsbygdens samhällsutveckling.
– Jag har länge drömt om att besöka Koster därför att de har lyckats skapa Sveriges första marina nationalpark, i samklang med lokala samhällets överlevnad och som gör att man kan fortsätta fiska. Den utvecklingen vill jag se mer av i Sverige, säger hon.
Strömstad kommunalråd Kent Hansson (S) uppskattade landsbygdsministerns besök som förhoppningsvis ska ge ökade insikter om ö-samhällets möjligheter – men även utmaningar som vid studiebesöket berörde yrkesfisket och odlingen av ostron.
– Jag tror hon har fått med sig en hel del synpunkter om hur regeringen skulle kunna öppna upp så att det blir enklare för fiskare och ostronodlare att driva företag i skärgården, säger han.
En annan faktor som påverkar glesbygdens framtid är bland annat tillgången till bostäder och samhällsbärande funktioner som skola, butiker och kommunikationer.
För många Kosterbor har den ”pausade” skolan på ön rört upp känslor. Numera åker barnen med färjan till Strömstad. Två av motiveringarna som redovisats av bestämmande politiker i barn- och utbildningsnämnden är lågt elevunderlag och kostnadsskäl.
Samtidigt menar föräldrar, lärare och öbor att beslutet kan få förödande konsekvenser för öns överlevnad. Göran Lyth, ordförande i Kosternämnden, sa i april till tidningen:
”Det här är dödsstöten för oss, vi har kämpat för skolan länge.”
Anna-Caren Sätherberg vill inte uttala sig om turerna, utan hänvisar till kommunen.
– De får svara hur de ser på frågan, säger hon.
Samtidigt har bygget av hyreslägenheter bromsats upp av överklaganden, politiska schismer och långbänkar. Under tiden har marknaden för fritidshus pekat spikrakt uppåt.
En av de negativa konsekvenserna med ökat antalet delårsboende, och färre fastboende, har lett till att ö-samhällen och turistbygder glesats ut under lågsäsongerna. Medan boplikt gäller på bland annat Bornholm i Danmark, och i norska Öyer, finns i dag ingen lag om boplikt i Sverige.
Kan Sverige komma att införa boplikt?
– Det är inget vi tittar specifikt på, men det finns ändå vissa som lyfter initiativet för nybyggda områden. Tyvärr har man tagit bort investeringsstödet när vi inte fick igenom den socialdemokratiska budgeten.
Investeringsstödet för hyresrätter avvecklades från 1 januari 2022.
– Investeringsstödet gjorde att man hade råd att bygga billigare hyresrättslägenheter på landsbygden. Det tror jag måste återkomma. Annars blir bostadsutvecklingen väldigt svår på Sveriges landsbygd.
I dag är ett hus på Sydkoster ute till försäljning för 26,9 miljoner kronor.
– Det är turistorternas glädje, men också svårighet. De som kan möta detta är de kommunala bostadsbolagen. Med investeringsstöd kan man bygga hyreslägenheter som vanligt folk har råd att hyra, säger hon.
Källa: Strömstads Tidning