Nyheter
MP vill skärpa kvoter: ”Det är ingen idé att fiska mer än vad som är hållbart”
Östersjötorsken får åter rött ljus av Världsnaturfonden. I årets nya fiskguide placeras den bland fiskar man bör undvika. Miljöpartiets EU-parlamentariker Linnéa Engström är inte överraskad.
När Världsnaturfonden, WWF, släppte sin rapport Fiskguiden 2018 i veckan blev det rött ljus för torsken.
–Om vi ska kunna äta lokalt fångad fisk i framtiden måste politikerna ta krafttag, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
– Kontrollen behöver skärpas, torsken få en chans att återhämta sig och ålfisket stängas under hösten.
Inom EU pågår ett arbete med att begränsa fisket. I mars 2016 antogs EU:s förvaltningsplan för fisket i Östersjön. Det var första gången EU-parlamentet hade något att säga till om när det gäller fiskekvoter och att sätta en övre gräns för hur mycket man kan fiska. Men gränserna är för generösa, menar bland andra Linnéa Engström (MP), vice ordförande i EU-parlamentets fiskeriutskott.
– Det förvånar mig inte att Östersjötorsken får rött ljus av WWF. I EU-parlamentet har jag och andra jobbat stenhårt för att minska fisket av torsk i Östersjön för att ge beståndet en chans att återhämta sig. Men rådet har inte kunnat hålla fingrarna i styr.
Helst vill hon att fisketrycket begränsas till en strikt tolkning av målet för den gemensamma fiskeripolitiken, att allt fiske ska hållas under gränsen för vad som är maximalt hållbart.
– Det är ingen idé att fiska mer än vad som är hållbart. Men EU-kommissionen och ministerrådet har trots forskarnas varningar velat tillåta undantag. Och då blir det så här, säger Linnéa Engström.
Nästa vecka väntas EU-parlamentet godkänna förvaltningsplanen för Nordsjön, den så kallade Nordsjöplanen. Också där väntas det tillåtas fiskekvoter över vad som är hållbart.
– De grönas - och EU-parlamentets - linje har varit klar: vi ska inte tillåta fiske som är ohållbart. Men det är en ständig kamp mot rådet och kommissionen som vill tolka reglerna mer slappt, säger Linnéa Engström, som varit Gröna gruppens ansvariga för Nordsjöplanen.
Enligt Världsnaturfonden har även läget för piggvaren, som fiskas med sättgarn i Östersjön, förvärrats och den har flyttat från gult till rött ljus. Beståndet av sill väster om Bornholm går från grönt till gult ljus.