Nyheter
MSC- och KRAV-märkt fisk får inte längre automatiskt grönt ljus av WWF
Fram till nu har miljöcertifierad fisk och skaldjur automatiskt fått grönt ljus i WWF:s fiskguide. Här är anledningen till varför de omprövat sina riktlinjer.
Världsnaturfonden WWF kan inte längre garantera att MSC-, ASC- eller KRAV-märkt torsk, räkor och tonfisk uppfyller de kriterier som krävs för grönt ljus i organisationens fiskguide. Det stod klart när årets guide lanserades den 19 maj.
– I Fiskguiden utvärderar vi läget just det året. När certifieringarna sker får man ofta villkor att uppfylla inom en viss tidsperiod och det har inte WWF möjlighet att följa upp. Därför säger vi nu att vi rekommenderar att man väljer grönt ljus först och främst, och om inte den arten finns på grönt ljus rekommenderar vi att man väljer miljöcertifierat, då miljöcertifieringarna är självständiga, säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på WWF, till Aktuell Hållbarhet.
WWF rekommenderar i första hand Fiskguidens råd och de arter som får grönt ljus av guiden – och i andra hand certifierade fiskprodukter.
Fiskguiden från WWF är en konsumentguide för fisk och skaldjur som ska hjälpa konsumenter att göra hållbara val. Guiden använder trafikljusen: Grönt (bra val) gult (var försiktig) och rött (låt bli).
Under många år har fisk och skaldjur som certifierats enligt MSC, ASC eller KRAV automatiskt fått grönt ljus i guiden. Men i år ändrar WWF alltså rutinerna. Certifieringarna läggs nu i stället separat utanför trafikljusen.
Många torskfisken fortsätter att få rött ljus i Fiskguiden 2022. Rött ljus får även de flesta tonfiskarter, liksom ål, amerikansk hummer och sötvattenskräftor odlade i Kina. Arter som bör undvikas helt är hajar (pigghaj) och rockor som helt saknar gröna eller gula alternativ i guiden.
Även nordhavsräkan får rött ljus i både svenska, danska och norska vatten på grund av problem med bifångster och bristande kontroll.
Skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön hamnar på gult ljus, liksom strömmingen i Östersjön.
Positiva nyheter är att flera sötvattensfiskar får grönt ljus, bland annat regnbåge odlad i svenska vatten, röding som odlas i dammar i Europa samt siklöja fiskad i Vättern. Grönt ljus får också odlade blåmusslor från Tyskland, liksom odlade blåmusslor från svenska och danska vatten.
Källa: Aktuell Hållbarhet