Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2020-12-02

MSC Avbryter Certifiering Av Pelagiskt Fiske

Bristen på effektiva internationella kvotdelningsavtal anges som anledningen till Marine Stewardship Councils beslut att avbryta MSC-certifiering för blåvitling och atlantisk-skandinavisk sillfiske från och med den 30 december.

För ett år sedan avbröts certifieringen för NE Atlantic-makrill med samma motivering. Den senaste avstängningen berör åtta certifikat som täcker EU: s, norska, isländska, ryska, färöiska och grönländska fiske, plus de som blir brittiska fiske eftersom Storbritannien blir en kuststat i sig från och med den 1 januari.

Enligt ett MSC-uttalande beror avstängningen på bristen på ett internationellt avtal om hur man ska hantera fångstnivåer mellan olika länder och frånvaron av en effektiv beståndshantering

Detta hänför sig särskilt till bristfälliga kvotdelningsarrangemang mellan de involverade länderna i linje med vetenskaplig rådgivning, vilket leder till att den kombinerade fångsten överstiger de rekommenderade fångstnivåerna under ett antal år.

'' År 2019 fångade Atlanto-Scandian sillfiske 32% mer än de vetenskapliga råden för året. Efter de fångstkvoter som de enskilda staterna tillkännagav kommer samma sak att ske 2020, kommenterade en MSC-talesman.

'' Det årliga mötet för de nordöstra Atlantkuststaterna som hölls i oktober 2020 nådde inte någon lösning på detta lagerhanteringsproblem. ''

Atlanto-Scandian sill och blåvitling fångad den 30 december 2020 eller senare kan inte säljas som 'MSC-certifierad' eller ha den blå MSC-märkningen. Atlanto-Scandian sillfiske som omfattas av MSC-suspensionen landar mellan 600 000 och 700 000 ton per år, vilket är cirka 50% av de totala MSC-certifierade sillfångsterna som landas årligen. MSC-märkt sill säljs till konsumenter via stormarknader och fiskhandlare i hela Europa.

Landningar av blåvitling används främst för att producera fiskmjöl, medan en liten mängd säljs som surimi till konsumenter i Japan, Australien och Frankrike.

'Vi uppmanar nationer att förbinda sig till ett kvotdelningsavtal i linje med vetenskapliga råd. Endast genom effektiv beståndshantering kan vi säkerställa hälsan hos sill- och kolvithalsbestånden på kort, medellång och lång sikt, säger MSC Northern Europe Director Erin Priddle.”Medan enskilda fiske ofta gör stora ansträngningar för att förbättra deras hållbarhet, så kan de inte göra det ensamma. Flyttande arter som Atlanto-Scandian sill följer inte nationella gränser, så vi behöver internationella avtal för att hantera hela ekosystem på ett adaptivt, vetenskapligt sätt snarare än att hantera fiskresurser baserat på nationellt intresse. '
 

Oberoende bedömare hade redan identifierat att frånvaron av en effektiv kvotdelning skulle kunna hota beståndets hälsa och ställa ett villkor att nationerna måste nå en överenskommelse senast 2020 för fortsatt MSC-certifiering. Detta fastställdes 2015 och gav en femårsperiod för framsteg.

Det är denna brist på framsteg som har fått MSC att upphäva certifikat för dessa blåvitar och Atlanto-Skandiska sillfiske.

Länk till artikeln

Källa: FiskerForum.com




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer