Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2020-09-08

Myndighet vill vända på dagens trålförbudsregler

Havs- och vattenmyndigheten visar regeringen hur bottentrålfiske kan förbjudas i marina skyddade områden, samt hur fisket kan få särskilt undantag för fiske på vissa bottnar. Men då ska det krävas dokumentation på att fisket inte utgör ett hot mot utpekade bevarandevärden.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav), som fått i uppdrag av regeringen att se över ett generellt stopp för bottentrålning i skyddade områden, vänder därmed på dagens regler. I dag gäller att trålfisket är tillåtet generellt, men med begränsningar där myndigheterna av olika orsaker har gått in och stoppat trålfisket.

”Myndigheten kan se fördelar med ett generellt förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden och i stället tillåta sådant fiske när det kan visas att fisket inte utgör hot mot bevarandevärden” skriver myndigheten i sitt 70 sidor tjocka dokument, som är en redovisning av regeringsuppdraget man fick i januari.

Vad gäller bottentrålning i marina skyddade områden innanför trålgränsen, pågår detta framför allt i Kosterfjorden och Gullmarsfjorden samt delar av Balgö i Västerhavet.

– Ja, det är ju där vi har räkfiske och kräftfiske på skyddade områden så det är klart att de här vattnen kommer i fokus när frågan ska diskuteras. Men vårt svar till regeringen är också till stora delar en sammanställning av kunskaper och fakta kring fisket, säger Martin Rydgren som är utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

"Det kommer inte att finnas kvar en enda yrkesfiskare här uppe till slut"

Räkfiskaren Håkan Magnusson befarar att fiskeflottan är på väg att dö ut. Följ med honom under ett dygn ombord.

”Mycket negativt” för yrkesfiskare

– Det är ju regeringen som fattar beslut om eventuella förändringar i den gällande fiskeriförordningen. Sedan är det länsstyrelsen och kommunerna som fattar beslut om skyddade områden.

”Om ett förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden realiseras kommer samtliga som fiskar och har sin försörjning i kräftfisket att påverkas mycket negativt”, skriver Sverige fiskares producentorganisation i sitt remissvar till Hav.

”Områden där bottentrålningen inte påverkar de utpekade bevarandevärdena negativt och en reglering inte behövs för att uppnå syftet med skyddet, bör undantas från det generella förbudet”, skriver Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Länsstyrelsen skriver också att ”befintliga skyddade områden där bottentrålningen redan är reglerad för att uppnå syftet med skyddet, bör inte heller omfattas av det generella förbudet”.

Samförvaltningen Norra Bohuslän, som är ett slags självstyre över förvaltningen av fisket där uppe, menar att ”det framgångsrika arbetet som bedrivits de senaste tjugo åren måste få fortsätta”.

 

Källa: Strömstads Tidning




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer