Nyheter
Naturvårdsverket hoppas inviga ny nationalpark 2025
"Vida vyer över havet och en obruten horisont tillsammans med utsikten över den oexploaterade skärgårdens gytter av små och stora öar, kobbar och skär ger en känsla av frihet, rymd och storslagenhet." skriver Naturvårdsverket i avsnittet om områdets upplevelsevärden.
Naturvårdsverkets förslag till Sveriges andra marina nationalpark är klart: Nämdöskärgården i Stockholms skärgård. Nu väntar en remissrunda och efter sommaren räknar myndigheten med att lägga avgörandet i regeringens knä.
Syftet med att bilda en nationalpark av det nästan 32 000 hektar stora området i Nämdöskärgården är att ”Bevara ett representativt och variationsrikt havs- och skärgårdslandskap i Östersjön i väsentligen oförändrat skick”, enligt det förslag som Naturvårdsverket har skickat ut på remiss. Arealen omfattar till 97 procent hav och det skulle innebära att Kosterhavet inte längre är Sveriges enda marina nationalpark.
– En nationalpark i Nämdöskärgården innebär att ett unikt skärgårdslandskap skyddas långsiktigt och att Sveriges nationalparker kommer att omfatta ett biologisk värdefullt område som representerar Stockholms skärgård och norra Östersjön, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.
Området ligger i Värmdö kommun och gränsar till Haninge kommun i Stockholms län. Det finns liknande natur i andra delar av Stockholms skärgård, men inte med samma kvaliteter i ett större sammanhängande område som är exploaterat och dessutom innefattar både mellan- och ytterskärgård.
Naturvärden i nationalparken
Grunda mjukbottnar (0-20 meters djup), fyller en viktig ekologisk funktion där bland annat fisk och fågel hittar föda.
Djupa mjukbottnar (på mer än 20 meters djup), utgör mer än hälften av havsbottnarnas areal. Under vinterhalvåret söker sig många av skärgårdens fiskarter mot närliggande djupare mjukbottnar som har god förekomst av musslor, borstmaskar och kräftdjur.
Grunda och djupa hårdbottnar med ekologiskt viktiga makroalgsamhällen och musselbäddar hyser en stor biologisk mångfald.
Skär och små öar är karaktäristiska för landskapet och viktiga platser för häckande kust- och sjöfågel, samt som vilo- och pälsömsningsplatser för gråsäl.
Skogarna speglar övergången från mellanskärgård till ytterskärgård.
Odlingslandskapet hyser naturtyper och strukturer som formats av människans brukande av landskapet.
ur Naturvårdsverkets Förslag till nationalpark i Nämdöskärgården
Källa: Altinget