Nyheter
Norrman fick inte fiska krabba i Sverige – döms för fiskebrott
En norsk man blev nyligen av med sina tinor efter att ha fiskat krabba utanför Hamburgö i Tanum. Utrustningen var rätt och riktig enligt lagboken – men vad han inte visste var att utländska medborgare inte får fiska med bur i svenska vatten.
Hummerfiske och krabbfiske hör Bohuslän till. I ur och skur ger sig hobbyfiskare ut på havet för att dryga ut matkassen och sätta guldkant på matbordet. Men det är inte bara att kasta betet in i buren och hålla tummarna för fångst.
Något en norsk medborgare nyligen fick erfara som har fritidshus i Tanum kommun.
När Kustbevakningen var ute på patrull kontrollerades två tinor utanför Hamburgö. Burarnas utrustningen var korrekta med flyktvägar och riggade med bomullsgarn, men telefonnumret på flytkulan var norskt vilket fick patrullen att reagera. Misstanken var att det rörde sig om en utländsk medborgare som fiskade med redskap i svenska vatten, vilket är ett brott mot fiskelagen.
Sju krabbor lämnades därför åter till havet och burarna togs i beslag. När mannen kallades på förhör stod det klart att han inte visste att just burarna var ett brott mot fiskelagen som utländsk medborgare. Han menar vidare att han försökt hitta information kring vad som gällde för fiske i svenska vatten men utan framgång.
Liknande fall förekommer titt som tätt, men är inte direkt vanliga, menar Jonatan Tholin, förundersökningsledare på Kustbevakningen.
– I grund och botten handlar det om att du ska vara svensk medborgare för att använda fasta fiskeredskap i allmänna vatten, vilket krabb- och hummertinor faller under. Handredskap däremot, som att meta eller använda kastspö är det fritt fram för utländska medborgare att använda i allmänna vatten, säger han.
Men det finns alltid undantag från regeln. Av fiskelagen framgår att utländska medborgare som är stadigvarande bosatta i landet är likställda med svenska medborgare, förklarar Martin Rydberg som arbetar som utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
– Men det räcker alltså inte att man äger en sommarstuga för att få fiska med andra rörliga redskap, utan för att räknas som stadigvarande bosatt så är huvudregeln att man ska en sammanhängande vistelseperiod om sex månader eller mer, säger han.
Ett annat undantag är den enskilda fiskerätten. Det vill säga om du äger tomt som sträcker sig ut i vattnet, och som har fiskerätt, vilket regleras i lagfarten. Då får du fiska med både spö och bur. Men den enskilda fiskerätten är enligt Rydberg något som är mer vanligt på östkusten, jämfört med västkusten.
Uppgifterna om vad som gäller för utländska medborgare i svenska fiskevatten anser tingsrätten går att hitta med ganska enkla medel, och dömer därför mannen till 22 200 kronor i böter samt 1000 kronor till brottsofferfonden.
Källa: Bohusläningen