Nyheter
Norsk muddring oroar Naturskyddsföreningen
Sten Brodén, Naturskyddsföreningen Strömstad: ”Det lösgör giftiga ämnen som kan påverka både Hvalers skärgård och Kosterhavet.”
Efter många års planering drar nu muddringen av Borg hamn utanför Fredrikstad, i Glommaälvens mynning, igång i dagarna.
Som Strömstads Tidning tidigare berättat ska den tungt förorenade leran, enligt bestämmelser och godkännande från norska myndigheter, dumpas i havet vid Hvaler skärgård, nära Kosterhavets nationalpark.
Föroreningarna i Glommaälven har pågått under en längre tid. Man har dokumenterat utsläpp av 70 ton kvicksilver enbart från företaget Borregaard, mellan åren 1947 och 1987.
I ett första skede drar nu den första utgrävningen igång. Det är 700 000 kubikmeter, motsvarande 70 000 lastbilslass, som ska grävas upp för att utvidga Borg hamn utanför Fredrikstad och möjliggöra en utökning av fartygstrafiken till hamnen. 50 000 av dessa lass ska dumpas till havs i det här första skedet.
Nästa höst kommer muddringen att fortsätta, fram till våren 2025. Totalt är det 2 500 000 kubikmeter, motsvarande 250 000 lastbilslass, som ska grävas upp.
”Muddermassor ska man inte dumpa till havs”
Sten Brodén är ordförande i Naturskyddsföreningen Strömstad. Han är oroad för miljön i havet utanför Strömstad och Hvaler.
– Vi är emot detta. Muddringen lösgör giftiga ämnen som kan påverka både Hvalers skärgård och Kosterhavet. Muddermassor ska man inte dumpa till havs - måste man muddra bör man lägga det på land. Det finns platser där man kan lägga det, som redan är påverkade av industrihantering.
Naturskyddsföreningen har protesterat mot Kystverkets planer, men utan att vinna gehör från norska myndigheter.
– Vi har agerat så långt vi kan, men nu när det drar igång kan vi inte göra så mycket längre - vi kommer inte att åka dit och kedja fast oss vid maskinerna. Det finns det kanske andra organisationer som kan göra, jag vet inte.
Hur ser riskerna ut för havet om giftiga ämnen släpps ut?
– Jag är orolig för detta. Det kan påverka havsmiljön och djurlivet. Det är en väldigt känslig miljö i Kosterhavet, man måste vara väldigt försiktig med att hantera den miljön. Det har ju blivit en marin nationalpark för att man vill bevara den.
Även Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, har höjt ett varningens finger för projektet i en tidigare intervju med tidningen.
– Risken vi ser är att sediment med giftigt innehåll kan föras med havsströmmarna ner till oss i Kosterhavet.
En rad protester mot projektet
Yrkesfiskaren och ordförande i Svenska Fiskares Producentorganisation Peter Ronelöv Olsson har också i en tidigare intervju med Strömstads Tidning protesterat mot planerna.
– Det här med muddring och att dumpa giftiga muddringsmassor i havet är ett problem som finns överallt och det måste bli ett slut på det här. Vi kan inte fortsätta dumpa giftigt avfall. Det är så mycket hål i huvudet att det inte är sant. Har vi inte kommit längre? Det går att ta i land muddret och hitta ett bra ställe att lägga det där. Det är dyrare men är det inte väldigt dyrt för oss alla att förorena havet?
På norsk sida har Forum for natur og friluftsliv Østfold tidigare överklagat beslutet att muddra. Det är ett samarbete mellan tio organisationer med intresse av natur och friluftsliv.
– Vi är rädda för att ett så omfattande ingrepp över tid kan få allvarliga konsekvenser för ett ekosystem som redan är i obalans, och vi menar att den här tillåtelsen inte borde ha getts, skriver Nina Frydenlund, fylkeskoordinator för Forum for natur og friluftsliv, till Strömstads Tidning.
– Det är fortfarande inte klarlagt vilken påverkan dessa åtgärder kan ha på skärgården utanför Hvaler, fortsätter hon.
Men protesterna och överklagandena har alltså klingat ohörda, och nu drar arbetet igång.
Källa: Strömstads Tidning