Nyheter
Nu föreslås handel med fiskerätter för skaldjuren
Räkfiskare, torskfiskare eller kräftfiskare ska kunna sälja och byta sina fiskerättigheter till andra fiskare. Det är huvuddraget i ett förslag till reformering av reglerna för svenskt demersalt fiske, som skickats från Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, i Göteborg till regeringen.
Att handla med och överlåta fiskerättigheter har sedan 2009 varit möjligt inom det pelagiska fisket (bland annat sillfisket), med resultat att antalet silltrålare blivit färre och i många fall större.
HaV har inom ett regeringsuppdrag nu gått igenom hur ett system med överlåtbara fiskerätter skulle kunna genomföras också i det demersala fisket - kräftfiske, räkfiske torskfiske. Det skulle, anser HaV, bland annat innebära enklare regler, bättre förutsägbarhet och lönsamhet för yrkesfisket, skriver myndigheten i sitt förslag som har skickats till regeringen för politisk behandling.
Helt enkelt blir det inte att genomföra förslaget, eftersom det kommer att krävas vissa lagändringar.
De fiskemöjligheter som dagens yrkesfiskare inom räkfiske, kräftfiske eller torskfisket har tilldelas ett år i taget, och är baserade på mängden fångst vid tidigare års infiskning och de kan överlåtas till andra fiskare under året.
Vid fiskefartyg som inte används aktivt men ändå har fisketillstånd, kan den tilldelade fångstkvoten lånas ut till andra fiskare.
Men nu blir alltså förslaget, enkelt uttryckt, att en yrkesfiskare ska kunna överlåta alla sina fiskerättigheter för alltid till en annan yrkesfiskare - istället för att ”låna”. Själva rätten att fiska bli då kommersiellt gångbar.
– Det blir ungefär som systemet som infördes i sillfisket (det pelagiska fisket) och som resulterat i färre silltrålare. Det var det som var meningen för att minska överetableringen och öka lönsamheten hos dem som fortsätter, förklarar Karin Kataria som är utredare vid fisketillståndsenheten på HaV.
Ett nytt system för demersalt fiske behöver nya regler och begränsningar, som motverkar att det uppstår koncentrationer.
– För få fiskefartyg och aktörer skulle kunna gå ut över små fiskesamhällen. Vi vill försöka behålla dagens kustkvoter.
Men om en ung förmåga vill börja som yrkesfiskare och först måste köpa på sig en viss mängd fiskerätter för räka, kräfta eller torsk kanske det kan bli dyrt att starta upp?
– Ja, det har vi förutsett. Därför föreslår vi att det införs någon form av särskilda åtgärder för att underlätta för nyetableringar.
För att motverka att fiskerättigheter byts utan att myndigheten har insyn i affärerna, föreslår HaV man ska kunna samla in prisuppgifter gällande försäljningar av fiskerättigheter.
HaV:s utredare räknar med att det här nya tillsynssystemet för fisket med överlåtbara fiskerättigheter, också innebär kameraövervakning ombord på fiskebåtarna.
Jan-Olof Hellberg, mångårig skaldjursfiskare ombord trålaren Eros, som han driver ihop med brodern Nils-Arne, är kritisk till den föreslagna nyordningen.
– Jag är inte förvånad och orkar snart inte bry mig längre, säger Jan-Olof Hellberg.
– Det har hetat i 20 år att myndigheterna jobbar för det kustnära fisket. Men ingenting de gjort har gjort det bättre för oss. Man säger att man ska bibehålla en kustkvot för kustnära fiske. Men det gäller sill och makrill. Inte skaldjursfisket, för det är redan fördelat, säger Jan-Olof Hellberg.
Han menar att det som nu ser ut att kunna bli framtiden för yrkesfisket blir en möjlighet bara för dem som vill sälja sina båtar och tillhörande kvoter för att sluta fiska.
– Då kan vi här sälja vår båt och sluta fiska och det är ju positivt som läget har blivit. Sedan blir frågan hur man ska kunna hålla emot en koncentration inom de demersala fisket på lite sikt om handeln kommer. Jag gissar att det kan bli tio skaldjurstrålare kvar - kanske, säger han och avslutar.
– Jag måste vara dum som inte förstått att det är detta som är målet. Men nu orkar jag inte protestera längre. Småskaligt fiske går knappt att leva på längre med alla regler som ska följas. Det spelar ingen roll vad vi tycker och tänker. Med färre fartyg och krav på kameror ombord blir det ju enklare och billigare att övervaka fisket. Jättebra - för myndigheterna alltså.
Källa: Strömstads Tidning