Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-10-30

Nu fortsätter arbetet för strömmingen

Debatt
Moderaterna satte under förra mandatperioden press på S-regeringen om att vidta kraftigare åtgärder för att förbättra situationen i Östersjön och rädda den hotade strömmingen.

En utflyttning av trålgränsen längs Östersjökusten är ett exempel. Men mer måste göras. Fisket behöver minska kraftigt samtidigt som det hållbara småskaliga kustfisket värnas. Frågan behandlas i veckan av EU:s ministerråd.

Vittnesmålen om strömmingens utarmning är många. Att förbättra situationen för strömmingen är inte lätt och frågan är mångfacetterad. Fler åtgärder behöver nu vidtas för att förbättra situationen för strömmingen och arbetet behöver accelerera.

EU:s expertråd, ICES, uttalade före sommaren att strömmingsfisket i Östersjön bör minskas med 39 procent i bottniska viken och med 45 procent i Centrala Östersjön. Kommissionen har dessutom nyligen uttalat att strömmingsfisket i Östersjön helt bör stoppas. Det är bra att EU äntligen ser problemen i Östersjön, fram för allt för strömmingsbestånden. Men Kommissionens förslag om helt stoppat strömmingsfiske skulle också innebära stopp för småskaligt kustfiske och hota exempelvis surströmmingsproduktionen. Moderaterna vill se ett kraftigt minskat strömmingsfiske i Östersjön men där det småskaliga kustfisket för humankonsumtion undantas. 

Den dialog vi haft med fiskare är positiv och de välkomnar arbetet för en bättre situation för strömmingen i Östersjön. Förändringar är nödvändigt för att den svenska fiskerinäringen ska finnas kvar. Det är därför av stor vikt att vi nu arbetar i EU för att kraftigt minska fisket av strömming i Östersjön. Vi behöver ha två tankar i huvudet samtidigt och i förhandlingarna också värna det svenska fiskets roll att bidra till livsmedelsförsörjningen i Sverige.

Under det svenska ordförandeskapet kunde en informell överenskommelse om ändringar i nuvarande regelverk för kontroller av fisket nås i EU. Arbetet för skärpta kontroller av fisket främst i EU men även i Sverige behöver öka takten. Den växande sälstammen drabbar särskilt det småskaliga kustfisket. Därför behöver handel med sälprodukter tillåtas för bättre incitament att öka avskjutningen av säl. Även skarvstammens tillväxt behöver begränsas genom ökad jakt och andra åtgärder.

Moderaterna har länge sett utmaningarna och problemen i Östersjön, fram för allt för strömmingsbestånden och agerat målmedvetet. Det fortsätter vi göra. För att många efter oss ska kunna leva och njuta av Östersjön, längs hela vår långa kuststräcka med sin världsunika skärgård. Att arbeta för välmående fiskebestånd är inte allt men en viktig del av arbetet för ett friskare Östersjön.

Johanna Hornberger (M)

riksdagsledamot Stockholms län, ansvarig för fiskefrågor

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Jennie Wernäng (M)

riksdagsledamot Västra Götaland län västra

 

Källa: Gefle dagblad




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer