Nyheter
Ny lag hotar lägga en död hand över livet i hamnarna runt kusten
Havs och Vattenmyndigheten (HaV) vill totalförbjuda allt garnfiske utanför Bjäre- och Kullahalvön, runt Ven och i Lundåkrabukten. Även det småskaliga, kustnära husbehovsfisket. En sådan lag skulle lägga en död hand över livet i hamnarna runt kusten och dessutom äventyra allt framtida fiske.
Ingenstans i remissen från HaV framkommer att man utrett vad det är för negativ påverkan man menar att husbehovsfisket har på bestånden av tumlare, säl, sjöfågel och fisk. Det presenteras inga vetenskapliga belägg för att det fångstmässigt lilla, men kulturhistoriskt mycket viktiga, husbehovsfisket innebär några negativa konsekvenser för marina ekologiska system.
I tusentals år har människorna längs kusterna fiskat i havet och fångsterna har spelat en betydande roll för utvecklingen av byar och samhällen. Fisket har bedrivits nära land, med små träbåtar och redskap som på inget sätt förstört bottnar eller hotat arter.
Efterhand startade industrifisket med trålare som dammsög bottnar och urskillningslöst tog upp stora mängder fisk. Snart började bestånden ta skada, i vissa fall med en ekologisk kollaps som följd.
Sent reagerade myndigheterna. Och när de nu gör det, slår de blint. För att i första hand värna det växande tumlarbeståndet runt Kullaberg ska plötsligt allt stänga ner, inget garn får sättas längre, ingen skrubba eller sill dras upp mer.
Det småskaliga, kustnära fisket har varit en naturlig och oerhört viktig del av västra Skåne sedan stenåldern. Fisket utgör grunden för uppkomsten av mängd båtbyggerier, sågverk, fartygsvarv, kustfraktföretag, rederier med mera, som tillsammans med andra företag skapat livskraftiga, växande byar och samhällen.
Om det här lagförslaget skulle bli verklighet innebär det att man i ett slag, utan att ens ha utrett konsekvenserna, klipper banden till kustsamhällenas historia. Efter ett antal år med totalt fiskeförbud är risken överhängande att ingen längre vet hur ett hållbart, småskaligt fiske med garn går till, båtar anpassade för kustnära fiske är upphuggna och vi är ännu längre ifrån att kunna leva i harmoni med havet och vad det ger.
Hamnarna är navet och ryggraden i byarna längs kusten. Ofta är just husbehovsfiskarna mycket aktiva i hamnens nödvändiga underhåll och i arbetet med alla aktiviteter som bedrivs där. För oss är det oerhört viktigt att hamnarna har kvar en levande verksamhet som knyter an till den kulturhistoria som skapat de samhällen vi lever i. Allt kan inte bara bygga på nöjessegling och turism, människor både nu och i framtiden behöver se och förstå den kulturhistoria fisket står för.
Precis som de båda kommunalråden i Höganäs och Båstad skrev på Aktuella frågor den 11 februari, så är det inte det småskaliga, kustnära fritidsfisket som förstört bestånden eller utgör ett hot mot torsk och tumlare. Tvärtom, det är just det lågintensiva fisket som är den långsiktiga lösningen på problemet med rovfiske, kollapsande bestånd och ekologisk utarmning.
Istället för att förbjuda det enda hållbara fisket som existerar, borde HaV och länsstyrelsen uppmuntra husbehovsfisket och stödja initiativ för att lära inte minst unga människor hur ett ekologiskt varaktigt fiske bedrivs (vilket EU:s egna Leaderprojekt dessutom uppmuntrar till). Det skulle göra både hamnarna och byarna mer levande.
Ett reglerat, småskaligt, kustnära och ekologiskt uthålligt husbehovsfiske är nödvändigt för att Bjäre- och Kullahalvön ska förbli attraktiva och levande bygder, även i framtiden.
Källa: HD