Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-03-03

Ny rapport ger kunskap om möjligheter för samexistens med havsbaserad vindkraft

Hur kan vindkraft samsas med andra verksamheter och intressen i havet? Som ett led i arbetet med att ta fram förslag på nya havsplaner har Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten gjort en kunskapssammanställning om samexistens.

Havsbaserad vindkraft spelar en viktig roll i framtidens energisystem. Men som ny, exploaterande verksamhet i våra svenska havsområden finns det stor risk för konflikter med de näringar, djur och natur som redan finns här. Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten fick våren 2022 i uppdrag av regeringen att undersöka möjligheterna för samexistens mellan vindkraft, yrkesfiske, vattenbruk och naturvård. Nu presenteras resultatet.

Viktigt att kunskapsluckor fylls

Vi ser ett kraftigt ökat elbehov i Sverige, bland annat som en följd av klimatomställningen och stora industri- och elektrifieringssatsningar från norr till söder. Här kan den havsbaserade vindkraften spela en viktig roll. Men dess utbyggnad behöver planeras väl och ta hänsyn till såväl ekologiska som ekonomiska och sociala behov. Därför är det viktigt att vi lär oss mer om hur vindkraftsparker påverkar omgivningen och hur förutsättningarna för samexistens med andra användningar ser ut.

Behov av system med större förutsägbarhet

Dagens system där projektörer själva är fria att bedöma var det lämpar sig bäst att bygga en vindkraftpark försvårar för samexistens, enligt rapporten. I nuvarande system pågår ett stort antal projekt samtidigt, vilket gör det svårt att bedöma de kumulativa effekterna på miljön och andra näringar. Ett nytt system där staten pekar ut områden skulle ge större förutsägbarhet och kan styra takten på etablering – vilket är både positivt för elsystemet i stort och gör det lättare att bedöma kumulativa effekter samt möjligheter för samexistens.

Utmaningar och möjligheter för samexistens

Teknikutvecklingen för den havsbaserade vindkraften går snabbt och möjligheterna för samexistens med andra intressen ökar i takt med den. Rätt tillämpat skulle vindkraften kunna samexistera med värdefulla naturvärden och stärka havens ekosystemtjänster, enligt kunskapssammanställningen. Men det finns utmaningar.

Den verksamhet som har svårast att samexistera med vindkraft är yrkesfisket, bland annat på grund av risk för kollision eller att redskap fastnar i vindkraftverkens förankringar och fundament.

En verksamhet som i stället kan gynnas av vindkraftsparker till havs är vattenbruk, alltså odling av djur och växter i vatten. Utpekade samexistensområden för vindkraft och vattenbruk skulle kunna bidra till ökad försörjningstrygghet både vad gäller energi och livsmedelsproduktion.

Om kunskapssammanställningen

Kunskapssammanställningen har tagits fram av Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten i dialog med Naturvårdsverket, Statens jordbruksverk och Transportstyrelsen. Myndigheterna har även samlat in erfarenheter och kunskap från andra länder och branschrepresentanter.

 

Källa: Energimyndigheten




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer