Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2022-10-20

Ny regering – ny fiskeripolitik

 

Sverige fick på måndagen den 17 oktober en ny statsminister: Ulf Kristersson (M). En ny regeringen meddelades dagen efter. Ny landsbygdsminister är Peter Kullgren, tidigare partisekreterare för KD.  

Att SFPO har ett fungerande samarbete med regeringen är självfallet enormt viktigt. Nu gäller det att säkerställa att samarbetet med den nya regeringen fungerar minst lika bra som med den tidigare regeringen, förutsättningarna för det verkar goda.   

SFPO förutsätter att den nya regeringen ser betydelsen av svenskt yrkesfiske, inte minst i ett livsmedelsproduktionsperspektiv. Förutsättningarna för att långsiktigt hållbart öka yrkesfiskets andel av den svenska livsmedelsproduktionen är goda inte minst mot bakgrund av det demersala kvotnyttjandet.   

Den fråga som är mest brådskande för det demersala fisket är systemfrågan. Regeringen kommer senast den 16 januari 2023 att få Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdraget Uppdrag att analysera faktorer att beakta i ett system med överlåtbara fiskerättigheter. Vår målsättning måste vara att systemfrågan, som hittills dessvärre hanterats i långbänk, därefter äntligen skyndsamt ska kunna slutföras, så att vi har ett nytt och nödvändigt system på plats från och med den 1 januari 2024. Det är vår fasta målsättning.   

En annan viktig uppgift blir att säkerställa att den svenska fiskeripolitiken så att säga ensas och samordnas bättre, så att alla myndigheter agerar i samma anda. Problemet med att det är Jordbruksverket som ska främja yrkesfisket och att det i stora delar förvaltas av Havs- och vattenmyndigheten måste lösas på ett bra sätt.   

SFPO kommer inom kort att framföra önskemål om att få ett möte med landsbygdsminister Peter Kullgren för att lägga grunden för och säkerställa en framtida välfungerande relation.   



Peter Ronelöv Olsson

Ordförande, SFPO




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer