Nyheter
Ny stor vindkraftpark planeras i havet utanför Smögen
172 vindkraftverk som snurrar flera hundra meter över havsytan – det planerar just nu Njordr offshore wind i Västerhavet utanför Smögen och Kungshamn. Vindkraftverken blir synliga från hela kusten längs Bohuslän.
Vindkraft till havs pekas ut som framtidens nyckel till framgång för svenska företag, av intresseorganisationen Business Sweden. Organisationen menar att motsvarande upp mot 600 miljarder kronor per år kommer att investeras i havsbaserade projekt inom Europa fram till 2030.
Lokalt förbereder nu Njordr offshore wind en ansökan om en havsbaserad vindkraftpark i Skagerrak vid Bratten väster om Smögen. Det är ett Natura 2000-område som innebär extra skyddsbestämmelser. Bland annat finns värdefulla revmiljöer. Dessutom har man uppmätt Sveriges djupaste plats här, 560 meter. Därför planeras flytande fundament och flytande kabel.
Vindkraftparken kallas Skagerrak offshore Gamma. Den planeras bestå av upp till 172 vindkraftverk. De planeras med en maximal totalhöjd om 370 meter. Det kan jämföras med Eiffeltornets 330 meter eller vindkraftverket på Tyft i Tanum med en totalhöjd på 150 meter.
Vindkraftparken är placerad 46 kilometer i Västerhavet utanför Smögen i ett cirka 530 kvadratkilometer stort område. Projektet är ett samarbete mellan Vindkraft Värmland och Njordr AS.
I ansökningshandlingarna finns många foton som visualiserar hur vindkraftparken kommer att synas från olika punkter längs kusten. Till exempel kan man från Smögen, Ramsvikslandet och Väderöarna att kunna se de väldiga rotorbladen sticka upp över horisonten.
Uddevallas politiska majoritet i protest mot havsbaserad vindkraft
Uddevalla kommun har fått ansökningshandlingarna och en inbjudan till samråd. Här har den politiska majoriteten (SD+M+UP+KD) sin bild klar: nej till vindkraft och ja till planerbar kraftproduktion.
Så sent som dagarna före midsommar levererade styret ett utspel med syfte att stoppa vindkraft till havs utanför Bohuslän, bland annat genom att försöka påverka allmänheten.
”Det primära är att vi behöver informera hela Sveriges befolkning om vad det blir för konsekvenser av att sätta upp havsbaserad vindkraft i den svenska ekonomiska zonen utanför Bohuslän”, sade kommunstyrelsens förste vice ordförande Henrik Sundström (M) till Bohusläningen i den tidigare artikeln.
Uddevalla hoppas också att övriga kustkommuner gör gemensam sak i frågan.
”Vi måste freda Bohuslän i vart fall”, sade Henrik Sundström också.
Sedan utspelet har alltså planerna på en vindkraftpark utanför Smögen just blivit kända.
– Linjen rakt igenom är att det är ett kraftigt ingrepp i vår landskapsbild. Vår generation är den sista som får uppleva en obruten havshorisont i väster, säger Martin Pettersson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla.
– Systemet behöver inte mer väderberoende produktion. Det behövs mer baskraft, alltså planerbar produktion som kan köras vintertid och inte är väderberoende. Det är till exempel kärnkraft och vattenkraft, säger han vidare.
S i Sotenäs vill gärna ha vindkraft till havs – men kan stöta på motstånd
Den närmast berörda kommunen, Sotenäs, har däremot ännu inte fått in samrådshandlingarna, enligt kommunstyrelsens ordförande Therese Mancini (S).
– Därför kan jag inte uttala mig om det än, säger hon.
Överlag är dock hon och hennes parti positiva till havsbaserad vindkraft, fortsätter hon:
– Ja, vi är för det, men det måste utredas ordentligt innan man kan säga ja. Det går inte att sätta upp något som skadar det marina livet, och då inte bara djurlivet utan även båtlivet, till exempel. Det är många parametrar att ta hänsyn till, säger Therese Mancini.
– Vi behöver mer energi och vi behöver vara självförsörjande. Vi har ju mycket hav här och det blåser mycket.
Socialdemokraterna styr Sotenäs i minoritet under den här mandatperioden i en valteknisk samverkan med V och MP.
– Det är inte säkert att vi får majoritet för havsbaserad vindkraft. M och alliansen sa nej förra mandatperioden, säger Therese Mancini vidare.
Vindkraftsparken utanför Smögen beräknas förse två miljoner villor med hushållsel
I samrådshandlingarna beskriver Njordr offshore wind att området för vindkraftparken Gamma ligger cirka 47 kilometer från Norges kust och cirka 60 kilometer från Danmarks kust. Området berör ett fartygsstråk ”av väsentlig betydelse för den internationella sjöfarten”, enligt handlingarna. Detta måste utredas vidare.
Eftersom det är höga naturvärden inom Natura 2000-området måste utredningar göras som säkerställer att negativa konsekvenser minimeras. Inventeringar och utredningar ska göras bland annat för fågel, fladdermöss, marina däggdjur, undervattensbuller och synbarhet, enligt handlingarna.
Bratten – Sveriges djupaste plats
Bratten är det största marina skyddade området i Skagerrak. I området finns bland annat branta, djupa hårdbottnar med förekomst av hornkoraller och många andra sällsynta arter.
Området kännetecknas av djupa sprickdalar och stora orörda områden med djupa mjukbottnar.
Här lever många skyddsvärda arter, exempelvis hornkoraller, svampdjur, hajar och rockor.
Här har också Sveriges djupaste plats uppmätts, 560 meter.
(Källa: Havs- och vattenmyndigheten)
Vindkraftparken förväntas producera motsvarande drygt två miljoner villors hushållsel om året.
Vindkraftverken kan fungera cirka 35 år
Synpunkterna på den planerade vindkraftparken utanför Smögen ska vara inne senast den sista augusti.
Målet är att lämna in ansökan om tillstånd 2025. Därefter bedöms parken Skagerrak offshore Gamma vara på plats och i drift omkring år 2032–2033.
Den förväntade livslängden för en havsbaserad vindpark i dag är mellan 30 och 35 år. Därefter avvecklas vindparken och området återställs, skriver projektet i sina handlingar.
Njordr offshore wind har totalt nio pågående projekt, belägna i svenska delen av Västerhavet, Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken.
Inga statliga pengar till kablar i havet
Vindkraften diskuteras livligt. Nu är regeringen på väg att strypa en möjlighet till statliga pengar för vindkraft till havs. Regeringen har föreslagit en ändring i en förordning med instruktion till Svenska kraftnät, den myndighet och det affärsverk som ansvarar för det svenska elnätet, skriver TT. Förslaget lades två dagar före midsommar.
Ändringen föreslås träda i kraft i oktober och innebär att Svenska kraftnät inte längre ska ha i uppdrag att bygga ut kablar till vindkraftsparker till havs och stå för en del av kostnaderna. Det är i stället den som bygger vindkraft där som ska stå för vad det kostar att ansluta till elnätet på land.
Källa: Bohusläningen